28 oktober 2020

Nieuwe claxon in DF

 

Destijds heb ik mijn DF laten uitrusten zonder de standaard claxon. De reden was dat het ding nogal groot en zwaar was, en ik zelf iets kleiners wilde inbouwen. 

Dat was minder eenvoudig dan ik verwachtte. Er zijn op de markt veel piezo speakers die beloven een flinke berg herrie te produceren. Dat doen ze in de meeste gevallen ook wel, maar dat gebeurt meestal maar op een frequentie. En die toonhoogte is zo hoog dat deze voor mijn mede weggebruikers niet als claxon overkomen, maar meer lijkt op het gepiep van een angstige muis. Nu kan je met een Arduino via PWM de toonhoogte verlagen, maar daardoor daalt ook het aantal decibels. En dat wil ik weer niet.

Kant en klaar oplossingen waren er ook, maar dat was meestal in de vorm van een sirene, en die zijn te groot om in de neus in te bouwen. Een andere optie zou zijn om gaten te boren in de DF, en zo'n sirene onder in de neus in te bouwen, maar mijn fiets glimt nog zo mooi dat ik die drempel nog niet durf te nemen.

Op internet kwam ik bij toeval het Engelse Hornit tegen. Deze fiets claxon beweert met 140db de luidste fiets claxon te zijn. Met dertig euro is het wel een vrij dure oplossing, maar onvrijwillig plotseling contact met een mede weggebruiker valt in de regel wat duurder uit. Ik besluit  er een te kopen en te zien of ik het apparaat zodanig aan kan passen dat deze in de neus van mijn fiets past, onder de koplamp.

Met beleid en geduld peuter ik het apparaat uit elkaar. Gelukkig is er niets gelijmd, en is alles demonteerbaar zonder iets echt te slopen. Er zitten twee mini-schakelaars op het apparaat. Eén schakelaar is voor de claxon, deze wordt met een stekkertje verbonden met de claxon en kan met een rubberband elders op het stuur gemonteerd worden. Het snoer is echter te kort voor een velomobiel. De andere schakelaar zit op de claxon zelf en deze dient om te kiezen tussen de twee verschillende claxon tonen die de toeter rijk is. De claxon wordt gevoed door twee AAA batterijen. 

De printplaat kan ik er netjes uithalen. Ik print een kastje met deksel voor de printplaat. Dit kastje plaats ik op de aluminium buis in mijn DF

Mijn plan is nu als volgt: de twee schakelaars vervang ik door kleine moment-schakelaars die ik verleng naar mijn stuur. De claxon gaat onder m'n koplamp. De batterijen heb ik niet nodig, want ik voed de toeter vanuit met de DF accu's, door een kleine DC-DC omvormer onder de claxon-printplaat te monteren. Hiermee reduceer ik de 8.5V van de DF naar 3V. Doordat de batterijen eruit zijn kan ik de behuizing van de claxon lekker compact houden. Die behuizing ga ik natuurlijk 3D printen, en vervolgens in de juiste kleur spuiten.

De piezo speaker die de eigenlijke claxon bevat zit stevig vast gegoten in een stuk plastic. Deze krijg ik niet los dus. 


Dat hoeft ook niet. Ik ontwerp een huis waarin ik de piezo speaker kan monteren. Hieronder een testprint.

Hieronder een 3D render van de claxon. Het huis bestaat uit twee delen, waartussen zometeen de claxon geschroefd wordt.

Hieronder de uiteindelijke 3D print in lekker poepbruin PLA.

Daarna is het een kwestie van schuren en plamuren.

Ondertussen ben ik ook bezig met de drukknopjes, waar ik een lang snoer aan soldeer omdat ze naar het stuur verhuizen. Op ebay had ik in het verleden al eens een verzameldoos micro schakelaars gekocht die nu goed van pas komen..

Een van de drukknopjes komt op de stuurstang. De houder print ik met PLA, het witte stukje plastic ertussen TPU, een kunststof die heel flexibel blijft na printen en een beetje rubberachtig aanvoelt.  Hierin schuif ik de micro schakelaar, nadat ik er twee draadjes aan gesoldeerd heb. Ik heb nu een mooi, redelijk waterdicht drukknopje.

De tweede micro schakelaar gaat in een van de handels van het stuur, daarover later meer.

De PLA claxon heb ik ondertussen een x - aantal keer gespoten en afgelakt. Klaar om zometeen ingebouwd te worden.

Wordt vervolgt....


4 opmerkingen:

  1. ben benieuwd of je claxon in zijn nieuwe behuizing ook zo veel geluid produceert. Het kan zijn dat de oude behuizing een precies vormgegeven klankkast was om in resonantie te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk. Ik heb de vorm van de nieuwe behuizing zoveel mogelijk gekopieerd van het origineel. Binnenskamers maakt de claxon in ieder geval nog net zoveel herrie als voor de verbouwing (maar dat is natuurlijk moeilijk beoordelen)

      Verwijderen