08 oktober 2020

Arduino project DF: de electronische schakeling, deel 1.

De bouw van mijn eigen gemaakte alternatief voor de Veloputer, de nieuwe 'RobboPuter' vordert gestaag. Het Arduino schema dat ik in mijn vorige velomobiel  gebruikt heb hoef ik maar hier en daar wat aan te passen. Verder neem ik een aantal basis elementen uit m'n oude Quest  mee in de nieuwe besturing:

 • Arduino Nano
 • oled scherm
 • (buiten) temperatuur meter
 • transistoren voor schakeling licht

Een paar dingen ga ik anders doen: geen draaiknop meer voor het scherm, maar drukknopje in een van de uiteinden van het stuur. Dat draaiknopje in de Quest was een zogenaamde rotary encoder. Tijdens het rijden bleek dat de bediening ietwat te gevoelig was voor mijn lompe motoriek. Een simpel drukknopje in het stuur neemt het bladeren door het scherm straks over.

Een andere verandering is de accu meter. In de Quest had ik een spanningsdeler aan de Arduino hangen om zo de spanning op de accu te meten. Je had zo een grove indicatie van hoe lang je nog kon doorrijden met de verlichting. Helaas is de spanningsdaling in een LiPo accu helemaal niet lineair. Bij gebruik van een volle accu daalt de spanning eerst vrij snel, om daarna een heel eind vrijwel rechtlijnig af te lopen. Aan het eind daalt de spanning ineens vrij snel, totdat de accu leeg is. Zo'n spanningsdeler is dus geen betrouwbare meetmethode voor een LiPo accu.

Toevallig kwam ik tijdens het bladeren op internet, om-te-kijken-wat-ik-nou-weer-allemaal-in-mijn-projectje-wilde-hebben,  de Sparkfun LiPo Gauge tegen. Dit is een kleine chip welke met een mega- geheim algoritme de precieze belading van een LiPo accu kan meten.

Ik wil weer gewoon (net zoals in de Quest) met twee accu's gaan rijden. Dus ik heb er maar gelijk twee van besteld. Het enige probleem met de LiPo Gauge is dat deze communiceren via de I2C bus. En aangezien ze alle twee het zelfde I2C adres gebruiken, heb ik nog een extra bordje nodig:
 

De TCA9548A 1-to-8 I2C Multiplexer. 


Met deze schakeling kan ik tot acht I2C apparaten met hetzelfde I2C adres met de Arduino laten babbelen. Via een eenvoudig commando naar de LiPo Gauge krijg ik nu keurig netjes het voltage en het beladings percentage van de beide (toekomstige) accu's terug.

Mijn bureau ligt nu vol met een verwarrende hoeveelheid draden die met een breadbord met elkaar verbonden zijn. Ik moet voorzichtig manoeuvreren om niet per ongeluk een draadje los te trekken.


 Er moet hier en daar nog wat bijgeschaafd worden, maar het lijkt allemaal te werken. Wordt vervolgd.....

3 opmerkingen:

 1. Knap hoor! Niet mijn ding, hoewel zo'n regeling in mijn fiets me ook wel zou bevallen.........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk project! Mijn handen jeuken als ik je breadboard oplossing zie, ik zou daar een pcb voor ontwerpen. Mocht je daar geen ervaring mee hebben, kijk eens naar KiCad als schema en pcb tekenprogramma. Je eigen PCB bestel je voor een habbekrats in China (b.v. PCBWay). Je zou kunnen overwegen om user interface los te koppelen van de LED aansturing en accu management. Kun je draadloos of bedraad aan elkaar koppelen. Als je het draadloos via Bluetooth (BLE) doet, kun je ook nog je telefoon gebruiken als user interface.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de links naar KiCad en PCBWay. Misschien dat ik die ga gebruiken voor een volgend project.

   Verwijderen