31 juli 2006

Siliconen bakken

Vorige week schreef ik nog over het maken van de nieuwe siliconen mal ten behoeve van de nieuwe ruitjes van de koplampen. Hieronder een verslag van wat daarna volgde.

Nadat de siliconen mal in de oven op vier wielen (zijnde mijn auto) goed was uitgehard kon ik deze inzetten voor het gieten van de eerste lamp. Componenten mengen, voorzichtig roeren, rustig uitgieten, dit alles ter voorkoming van het ontstaan van luchtbelletjes, en daarna 24 uur wachten. Vervolgens de vorm uit de mal halen en een dag in de vierwiel-oven plaatsen. Deze procedure herhaalde ik voor de tweede koplamp.

Daarna volgde het afwerken van de gietstukken. Aan de stijgzijde van de koplamp-ruit waren een hoop kleine (1mm) luchtbelletjes achtergebleven. Die moesten eerst worden weggeschuurd. Daarna ging ik er met schuurpapier korrel 180 overheen, en vervolgens steeds fijner, totdat ik korrel 1000 bereikt had. De volgende stap was het polijsten van de hars.

Probleem.

Het gietstuk was zo hard dat ik het met geen mogelijkheid strak kreeg: er bleef een hinderlijke waas over het oppervlak hangen. Volgende probeersel: het aanbrengen van een laag DD-lak en deze laag opschuren en polijsten. Maar ook die DD-lak bleek zeer hard uit te harden en werd niet mooi helder. Wel mooi dat al dat spul zo krasvast is, maar van mij had het wel wat minder gemogen.

Dan maar gewoon met de roller een laag DD-lak aangebracht en deze zo stofvrij mogelijk laten drogen (moeilijk met al die openstaande ramen). De lak droogt door de hoge temperaturen helaas niet zo strak op als normaal, het oppervlak blijft een beetje bobbelig. Van een afstand zie je er gelukkig weinig van. Hieronder weer eens een plaatje:Ik kan natuurlijk altijd nog een laag aanbrengen als de temperaturen een meer Nederlands karakter aannemen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten