19 juli 2006

Nieuwe siliconen.

Afgelopen maandag kwam de bestelling van Aff-Materialen binnen; de Mold Max-siliconen die ik in combinatie met de Crystal-Clear hars wil gaan gebruiken. De oplettende lezer zal het aan die namen al merken; beide produkten zijn van amerikaanse makelij. En dat is te merken aan de onhandige verpakking. De siliconen komen in een grote pot met schroefdeksel, en het is onmogelijk om de pasteuze massa zonder knoeien uit die pot te krijgen. Dan maar knoeien dus. De harder is een fel oranje vloeistof, en na het mengen van de twee componenten onstaat een pasta die wel een beetje op vla lijkt. Onnodig te zeggen dat deze massa echter totaal ongeschikt is voor consumptie.

Ik maak een bakje van karton waar het gipsen moedermodel in past en giet een eerste laagje siliconen. Met de huidige tropische temperaturen is de massa binnen anderhalf uur voldoende hard. De onderzijde van het moedermodel smeer ik ook even in met een laagje siliconen. Dit doe ik omdat er tijdens het mengen van de twee componenten nogal wat belletjes in de siliconen massa zijn ontstaan. Ik wil voorkomen dat deze zich tegen het contactvlak van het moedermodel aan nestelen, en daarvoor dient dus het siliconenlaagje. Hier links de siliconenbak met de eerste onderlaag, daarnaast de moedervorm, bestreken met een dun siliconen-laagje.

Vervolgens leg ik het gipsen moedermodel op het zojuist gegoten siliconen laagje en vul ik de bak af tot aan de rand van het model. Dit mag nu een nachtje harden. De volgende dag breng ik eerst een laagje lossingsmiddel aan op de siliconen. Deze techniek is nieuw voor mij en het ligt in mijn bedoeling dat ik op deze manier straks een siliconenmal heb die bestaat uit twee delen. Voorheen sneed ik met een mesje de moedervorm los uit het siliconenblok, maar in de praktijk was het aan de buitenkant moeilijk te zien waar ik precies moest gaan snijden. Vandaar dus dit lossingsmiddel. Als laatste gaat er nog een laag siliconen over het geheel, en mag ik weer wachten.

De Crystal Clear hars mag pas in de mal gegoten worden nadat deze zeven dagen is uitgehard. Dit proces is te versnellen door de siliconen mal in een oven bij een temperatuur van 70°C te plaatsen. Ik heb geen trek om onze combi-oven over te leveren aan de dampen van een stinkende siliconen mal, maar gelukkig maken we juist een hete zomer mee en ben ik in het bezit van een oven op vier wielen die ik voor dit doeleinde kan gebruiken. Nadat ik dus vanochtend naar mijn werk in Nijmegen was gereden heb ik mijn auto op een mooie zonnige plek gepositioneerd en de siliconen mal op het dashboard in het zonnetje gezet. Thermometer ernaast, en nu maar kijken welke temperaturen er gehaald worden...

Hieronder nog een plaatje ter verduidelijking van het gevolgde gietproces:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten