30 juli 2006

De knoppendoos

Afgelopen dagen nog bezig geweest met de laatste draadjes van de elektronica aan de fiets. De hoeveelheid draden liep nogal uit de kluiten en de ruimte in de schakeldoos was beperkt. Zelf zo beperkt dat ik twee onderdelen van m'n elektronica heb moeten schrappen: de dim-indicatie voor de zijlichten en de koplampen. Nadat alles gemonteerd en getest was, ging de klep op de doos, ik moest flink duwen, maar het lukte. Hier weer eens een plaatje:Even een korte opsomming. Aan de linkerzijde van de doos zitten de aansluitingen voor de twee accu's, de verlichting en de schakelaar voor het knipperlicht. Aan de zijkant: uiteraard een aan/uit schakelaar. Een schakelaar voor de keuze tussen de accu's, twee draaiknoppen voor het dimmen van de zij- en voorverlichting en nog een schakelaar voor de zijverlichting. De rode schakelaar is voor het aan- en uitschakelen van de sigaretten aansteker aansluiting. Hier kan ik zometeen GPS, GSM en andere apparatuur aanhangen. Op de bovenkant: de accu-nivo-meters, twee knopjes voor de LED Bar (schakelen van dot- naar bar) en de draaiknop voor het aanzetten van de koplampen en het achterlicht.
Afgezien van de accu-meters ziten er geen indicatie lampjes op de doos, dit vind ik nog een manco. Ik ben van plan om in de toekomst gebruik te gaan maken van zgn PIC-besturing, hierdoor kan ik met veel minder componenten toe, en ben ik vrij om nog wat leuke opties aan m'n fiets toe te voegen.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem14:05

  Hoi Rob,
  Zorg als je straks je schakeldoos een plekje geeft, dat de doos OF helemaal waterdicht is, OF dat hij hoog genoeg staat t.o.v. de bodem van je Quest. Bij hevige regen (zoals we die augustus 2006 maar al te vaak hebben) kunnen plassen zo diep worden dat je fiets vanaf de voetengaten volloopt. Dan wil je niet je elektronica te dicht bij de bodem hebben.

  Ervaring heb ik daar helaas wel al mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Kees,
  Bedankt voor de tip. Ik las in jouw blog dat je deze maand al heel wat badkuip-ervaringen achter de rug had. En aangezien m'n knoppendoos verre van waterdicht is, ben ik inderdaad van plan deze een zo hoog en droog mogelijk plekje te geven.

  MVrGr, Rob

  BeantwoordenVerwijderen