29 maart 2006

Project knipperlicht: deel 2

Het in elkaar knutselen van het knipperlicht printje was een kwestie van een paar uur, maar het maken van de knipperlichten zelf vergt wat meer werk. De lampjes bestaan uit een aantal onderdelen, en ik begin met de voet, cq. omlijsting, cq. lenshouder...

Ik maak de voet van hetzelfde hout als dat van de voet van het achterlicht, het is lekker zacht en makkelijk bewerkbaar. De lenskap zaag en schuur ik uit een 10mm dik stuk plexiglas. Als lichtbron gebruik ik een 1Watt Luxeon lamp (oranje). Als de lens af is test ik deze met de lamp. Ik hoef er weinig aan te veranderen; vanuit alle hoeken is het licht van de Luxeon goed zichtbaar. De lampvoet impregneer ik weer met hars, zodat deze mooi stevig en hard wordt. Van de voet maak ik vier exemplaren. De lens moet ik op een andere manier dupliceren, want handmatig krijg ik die nooit gelijk. Gelukkig heb ik nog een restje siliconen rubber over, en daar kan ik nog net een gietmal mee maken.

Met PVC lijm plak ik de lenskap aan een oude Bic-pen. Na een uurtje is dat wel droog. In de tussentijd trommel ik een leeg fotorollendoosje op, hier past de lens precies in. Nu nog het mengen van de siliconen rubber. Dit wordt lastig; ik hoef maar 5 gewichtsprocent harder toe te voegen aan de siliconen, maar dat is zo'n kleine hoeveelheid dat dat lastig meten wordt. Gelukkig zijn zowel de harder als de siliconen even zwaar als water, dus ik kan door een meetlint langs het fotorollendoosje te houden een redelijk nauwkeurige meting doen. Ik giet de massa in het doosje en wacht een dag af....

Na die dag snij ik de lens uit het rubber en maak ik gelijk een polyester-proefgietsel. De knipperlichten worden natuurlijk oranje, maar die kleur heb ik op dit moment niet in huis. Daarvoor moet ik eerst naar Polyservice, maar die zijn in het weekend niet open, en dus zal ik daar een vrije dag voor moeten opnemen. Volgende week dan maar....

Hieronder twee foto's van de werkzaamheden van de afgelopen dagen. Het begint al wat te lijken....Geen opmerkingen:

Een reactie posten