15 maart 2006

Even recupereren....

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met een aantal projecten; het achterlicht, de accumeter en er is een begin van aktiviteiten aan de extra lamp die ik boven m'n hoofd wil plaatsen. Omdat ik graag lijstjes maak is hier een lijst van de afgeronde en de te ondernemen aktiviteiten aan mijn toekomstige ligfiets:

 • achterlicht: bijna afgerond, lampvoet moet nog een kwastje hebben en de onderdelen moeten nog aan elkaar gezet worden.
 • accumeter: klaar.
 • knipperlichten: ik heb een schema van iemand op internet gevonden. De onderdelen daarvoor moet ik nog kopen. Verder ben ik aan het nadenken over de armaturen zelf. Voor de lampjes zelf heb ik al goedkoop drie Luxeon 1W lampjes kunnen vinden (one to go). De lampjes moeten naast knipperen ook nog continu kunnen branden, maar dan wel in een dimstand.
 • het hoofdlicht: kan nog van alles worden. Op www.ligfiets.net zag ik dat Wilfred van Norel bezig was met het mengen van het harde blauw-witte licht van standaard Luxeons met het licht van warm-witte leds. Erg interessant. Ook wil ik de mogelijkheid hebben het licht te dimmen. Verder ben ik aan het nadenken over een mogelijkheid om de dimstand op het schakelbord in de Quest te kunnen zien, daarvoor wil ik dezelfde schakeling gebruiken als die van de accumeter.
 • uitrusting: een goede fietshelm en Shimano SPD schoenen. Als ik die schoenen heb wil ik ze gelijk gaan uitproberen op mijn huidige ligfiets: een Optima Condor. Als ik mijn mede-liggers op ligfiets.net mag geloven kan je eigenlijk niet zonder......
 • diversen: onder andere stevige kastjes voor de Li-Po accu's, het inbouwen van het schakelbord, uitzoeken welke stekkerverbindingen ik zal gebruiken (moeten vochtbestendig zijn).
Al met al nog heel wat uitzoek- en knutselwerk, maar dat mag, want ik heb nog een half jaar de tijd.

2 opmerkingen:

 1. Over die 2 kleuren 'witte' LEDs. Het is jammer dan de warmwitte Luxeon er alleen in de 1W versie is en niet in de 3W.

  Maar met 1W LEDs heb je natuurlijk wel het voordeel dat je nog simpeler kan dimmen door meer of minder Luxeons in te schakelen. Denk aan bijvoorbeeld 3 setjes van wit/warmwit; 6 Luxeons dus. Dan kan je dimmen door steeds meer Luxeons in te schakelen.

  Ik heb zelf inmiddels dus niet de combinatie wit/warmwit toegepast. De reden is eenvoudig: ik kan dus niet goed meerdere Luxeons plaatsen in de neus van mijn Versatile. Goed, misschien dat ik in elke gat wel 3 Luxeons kwijt kan. Maar de bijbehorende lens is geloof ik minder geschikt om mee te fietsen. Ik moet het dus doen met 2x blauwwitte Luxeons. Ze bevallen overigens wel goed

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op www.led1.de worden 3W warm-witte LEDs verkocht van het merk Prolight. Ik zit te denken aan de combinatie 2x3W gewoon wit en 1x3W warmwit. Deze wil ik dan met z'n allen plaatsen in een Fraen-optics armatuurtje. Dan heb ik dus bij elkaar 9W in de neus hangen. Vind ik voorlopig wel voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen