05 april 2006

Welk licht in het knipperlicht ?

Gisteren een vrije dag. Deze dag heb ik gelijk gebruikt om het een en ander op te ruimen; ons knutselhok lag nog vol met geslaagde en minder geslaagde gipsen lamp-modellen en plexiglas gietsels. Daarna naar Polyservice in Nieuwerkerk a/d IJssel. Ik heb voor de knipperlichten (die ik zelf ga gieten) nog wat kleurstof nodig.

Afgelopen weekend heb ik met de nieuwe knipperlicht-mal een eerste (blanco) polyester lampje gegoten. Toen ik aan het experimenteren was met de plaatsing van de lichtbron viel mij iets merkwaardigs op. Op m'n bureau had ik twee LEDs liggen, een Luxeon 1W amber star, en een Hi Power 1W Tetra. Volgens de papieren geeft de Luxeon 27 lumen en de Hi Power 10 lumen. Maarrrrr...... de Hi Power geeft duidelijk meer licht af dan de Luxeon. Merkwaardig. Na een bezoek aan de website van Dotlight, de leverancier van de LEDjes, werd ik een stuk wijzer, en ook weer niet. Zie de onderstaande foto's:


Hierboven de Luxeon 1 Watt, 27 lumen.


En hier de Hi Power 1 Watt Tetra, 10 lumen. Zo op het oog geeft deze LED meer licht, mogelijk omdat het licht 'witter' is dan dat van de Luxeon.


En dan hier de Hi Power 1 Watt Hexa, 35 lumen. Het verschil tussen de Tetra en de Hexa is niet eens zo erg groot, afgezien dan van de zichthoek. Wat het verschil in gemeten en 'optische' helderheid misschien kan verklaren is de manier waarop de helderheid van de LEDs gemeten wordt. Wat ik in ieder geval wel weet is dat ik voor de knipperlichten een Hi Power lamp ga gebruiken. De lichtverdeling is veel egaler dan die van de Luxeon, en dat is bij een knipperlicht wel wenselijk, het licht moet immers vanuit een zo groot mogelijke hoek zichtbaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten