20 februari 2006

Technisch geleuter over de accumeter

Vandaag de accumeter in elkaar gesoldeerd. Alles ging goed, ik had alleen twee weerstanden verwisseld waardoor m'n IC bijna doorfikte (slik). Ik ga hier even uitwijden over de accumeter en hoe deze in te regelen, want hier heb ik op internet weinig van kunnen vinden. Eerst een schema met de onderdelen: • U1: de LM3914 ic
 • C1: condensator 100nf
 • R1: weerstand 1K
 • R2: weerstand 10K
 • P1: instel potmeter 10K
 • P2: instel potmeter 25K
 • SW1: schakelaar om de leds op dot- of bar te laten branden
 • D1....D10: de LEDs

Voor P1 en P2 heb ik in plaats van normale één-slag potmeters, 20-slag potmeters genomen. Voordeel: nauwkeuriger instelbaar en deze potmeters verlopen in tegenstelling tot de één-slag meters nauwelijks.

In plaats van tien afzonderlijke LEDs gebruik een LED-Bar. Kost iets meer maar het voordeel is dat de LEDs lekker compact bij elkaar staan en ik verder niet hoef te pielen met de spatiëring. De LED-Bar bestaat uit zeven groene- en 3 rode LEDs, en ik zet het geheel zo in elkaar dat de rode leds gaan branden als de accu bijna leeg is.

Nu het afregelen. Met P2 wordt de bovengrens van het meetbereik ingesteld. Dit is in mijn geval 12.9V; de maximum capaciteit van m'n LiPo accu. Met P1 stel ik de ondergrens van het meetbereik in, en dat wordt 9V. Dit is het punt waarop de accubewaking op de LiPo accu de stroomafname uitzet om onderbelading van de accu te voorkomen.

Kosten: ongeveer € 13,- exclusief printplaat. Gebruik je wat goedkopere onderdelen dan kan de prijs net onder de € 10,- blijven.

Hieronder een foto van mijn eerste zelfgemaakte printje, inclusief componenten. Ik ben er toch eigenlijk best wel trots op......

8 opmerkingen:

 1. Anoniem16:46

  Beste Rob,
  Omdat ik op zoek was naar een accumeter (het liefst met ledbar als indicator) kwam ik op jouw site terecht. Ik beschik ook over een lichtbak (inderdaad, van een oude gezichtsbruiner :-))) en over Layo en ik heb je printje inmiddels gemaakt. De meeste componenten leveren geen probleem op, echter.....de LEDbar heb ik nog niet kunnen vinden/kopen. Wel ruim voorradig rode of groene of oranje maar geen combinatie zoals jij die toepast. Wil je me s.v.p. vertellen waar jij de jouwe hebt aangeschaft?
  Vriendelijke groeten,
  George Frankena, Heerenveen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo George.

  Je kan de LED Bar vinden bij Eijlander Electronics in Ede. Hieronder de link:
  http://www.eijlander.nl/article.php?group=1259&id=16531

  Succes !
  Rob Broek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem14:15

  Goedendag, ik heb voor school een project. Dat project is een accumeter maken, met geluk vond ik uw site en was zeer blij. Het is alleen jammer dat de accumeter die u gemaakt heeft voor 12 tot 9 volt is. Zou u misschien kunnen vertellen hoe je daar een 6volt meter van zou kunnen maken?

  Alvast Bedankt
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem14:18

  Goedendag, ik was zeer blij dat ik uw stukje over de accumeter gevonden had, aangezien ik er 1 moet maken voor school.
  Nu was mijn vraag hoe je hiervan op een simpele manier een 6volt meter moet maken. Is dat gewoon een kwestie van paar componenten veranderen? Zoja welke?

  Alvast bedankt voor uw hulp

  Groetjes uit alkmaar

  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Mike,

  Dat is niet zo moeilijk, je kan de potmeters P1 en P2 eenvoudig zo instellen dat de meter van 0 tot 6 volt werkt.

  Mocht je er niet uit komen, mail mij dan....

  Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem22:41

  Beste Rob,
  is deze schakeling te gebruiken om in een camper de lichtaccu's te bewaken en te bepalen welke accu ( met de Lader ) geladen moet worden?
  Of weet je hier iets anders voor.
  Ik heb twee licht accu's die ik zowel met de dynamo als met een lader wil laden. Ik zou deze schakeling dan willen gebruiken om een relais aan te sturen kan dat?
  Alvast bedankt
  Met vriendelijke groet,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem09:17

  Hallo Rob,

  Ik heb je Accumeter na gebouwd,
  Heb je voor mij ook een trouble-shooter, mijn leds werken niet :(.
  Welke voltage's moet ik op welke pootjes hebben staan (Input 13,8V).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Anoniem,
  Welke pootjes bedoel je ? Die van de LED's ? Als dat zo is dan moeten de pootjes aan de chipzijde van de led op - staan (zie het schema in de blog)

  Succes, Rob

  BeantwoordenVerwijderen