01 februari 2006

Etsen

Afgelopen weekend naar Dil Electronica in Rotterdam. In een ver, ver verleden heb ik mij ooit eens bezig gehouden met electronica, en heb ik zelf een printplaat geëtst. Niet dat het werkte, maar toch. Nu, heel wat jaren ouder en waarschijnlijk ook wat wijzer, ga ik het opnieuw proberen. In de tussentijd is er heel wat veranderd. Moest je toen met viltstift of stickers een printplaat construeren, tegenwoordig hebben wij de PC. Op internet (alweer) vind ik het programma Layo PCB. Een programma dat gebruikt kan worden om printplaten te ontwerpen. En dat heb ik nodig, want ik wil acht LEDjes en vier Microcon voedingen in m'n achterlicht vrotten, en het liefst zonder een bende draden. Ik spendeer een tijd om mij de interface van het programma eigen te maken en maak een ontwerp. Ik druk het af op m'n printer, en waarempel, de schaal komt overeen.

De volgende stap is het overbrengen van de print op de printplaat. En daar is de techniek ook al voortgescheden, er bestaat zoiets als lichtgevoelige printplaat. Prachtig ! De bedoeling is dat je een afdruk van je printplaat op een overheadsheet produceert en deze op de gevoelige printplaat legt. Vervolgens wordt de plaat belicht met UV licht (ik heb nog een oude gezichtsbruiner in de kast liggen), en daarna gaat de print in een ontwikkelbak. Na het ontwikkelen volgt het etsen. Hier zijn heel wat middeltjes voor beschikbaar, maar ik heb nog een oude fles ijzer3cloride in de kast staan, dus die ga ik maar gebruiken. Na wat geëxperimenteer kom ik op de juiste belichtingstijd en krijg ik na het etsen een mooie printplaat.
In de lamp komen acht LEDjes; vier voor de verlichting en vier voor het remlicht. Ik sluit per Microcon voeding twee LEDjes aan, zodat ik tot een accuspanning van 6V nog volop licht heb. Die voedingen meten 5 x 5 mm, dus het is flink priegelen voordat ik ze op de printplaat gesoldeerd heb. Er moeten ook nog wat diodes bij, want de voedingen zijn niet beschermd tegen verkeerd aansluiten, en ik wil niet hebben dat ik zometeen bij het installeren tien euro uit m'n achterlicht blaas. Hieronder de print in de nog niet afgewerkte voet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten