17 februari 2006

Printje Accu meter

Vandaag het printje voor de accu-meter geëtst. Op internet diverse sites gevonden waar een uitgebreide omschrijving van die schakeling vermeld wordt. Zo'n accu meter telt maar zeven componenten. Het meeste werk is het maken van een printschema. Met het programma Layo knutsel ik een schema in elkaar. Daarna loop ik alles nog eens langs om te kijken of ik geen fouten maak (dit is niet mijn dagelijks werk). Op m'n werk druk ik het schema in de stille uurtjes af op een overhead sheet. Dit gaat prima, de maten komen precies overeen met de werkelijkheid. Waar ik wel op moet letten is dat de print in spiegelbeeld op de printplaat gelegd moet worden, daar hou ik met het ontwerp rekening mee door wat tekst in spiegelbeeld op het ontwerp te plaatsen (QUEST ACCUBAR ... bladiebla). Als ik die tekst leesbaar op de printplaat leg zit ik goed.

Bij het etsen van de print in het achterlicht had ik de belichtings- en ontwikkeltijden al bepaald, dus ik kan nu direkt aan de slag. Ik zaag een printplaat uit van 5x5.5 cm. Vervolgens gaat de overhead sheet erover en belicht ik het geheel 60 seconden onder een UV lamp (een oude gezichtsbruiner). Daarna krijgt de print een bad in een NaHO oplossing, waarbij het belichte deel wordt opgelost. Vervolgens gaat de print in een etsbad (FeCl3) en wordt het koper opgelost. Dit duurt een tijdje en kan versneld worden door het geheel in een bakje warm water te verwarmen. Als al het koper weg is (is goed te zien, de print wordt doorzichtig), kan de print afgespoeld worden. Gaatjes er in (0.8mm) en klaar.

Hieronder een paar foto's ter verduidelijking:

1. De printplaat met de beschermende folie er nog op.
2. De plaat na het belichten 'ontwikkelen', de printbanen zijn vaag zichtbaar.
3. Het etsen van de printplaat.
4. Klaar, hier zie je de printplaat en de overhead sheetVoor geïnteresseerden is hier het printschema op te halen (gebruik voor het inlezen het programma Layo. Nu nog solderen.... plaatjes en uitleg zullen nog volgen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten