13 mei 2020

Terrein verkenning

Medio april zou eigenlijk mijn nieuwe DF geleverd worden. Helaas is door het COVID-19 gebeuren een en ander niet gelopen zoals gepland, en is de velomobiel fabriek in Roemenië al geruime tijd gesloten. Nu zie ik dat het werk bij Intercitybike niet helemaal stil ligt. Al drie maanden houd ik de order lijst in de gaten, en zo af en toe schuif ik ineens toch een plaatsje op, en soms zelfs twee. Dat geeft de burger moed.

Als het zover is ben ik van plan mijn huidige quest bij Intercitybike in te ruilen, dus moet ga ik er met de fiets naartoe. Dat betekent dat ik twee keer een leuke fietsroute kan uitknobbelen. Ik kan natuurlijk twee keer dezelfde route rijden, maar dat is niet leuk, en ik wil er toch een leuke dag van maken.

De route naar Vianen ken ik al, die kan ik eigenlijk wel dromen. Ik kan natuurlijk een andere route rijden, maar dan kom ik al snel op een oversteek met een pont. De pont die voor mij het meest op de route ligt, gaat bij Culemborg heen en weer over de Lek. Omdat ik op internet niet zoveel info over vaartijden kan vinden, fiets ik er maar even naartoe.


Zondag ochtend in alle vroegte sta ik dus ineens aan de oever van de Lek, in een stil Culemborg. Terwijl ik zo sta te mijmeren aan de oever van de rivier, denk ik onwillekeurig aan de Grote Nederlandse taalkunstenaar: Drs. P........

We zijn hier aan de oever van een machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland
En dit heet dan de overkant, onthoudt u dat dus goed
Want dit is van belang voor als u oversteken moet
Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer
En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer

Prachtig. Geen speld tussen te krijgen. Wat een diepzinnige proza. Zulke teksten maken ze tegenwoordig niet meer. Maar deze rivier kan allerminst machtig genoemd worden, en het verkeer laat ook ietwat te wensen over.


Ik loop naar het bordje aan de oever van de machtige rivier. De pont vaart nog niet, die ligt daarginds, aan de overkant. De vaartijden zijn aangepast, en uiteraard wordt weer even gemeld om ook op de veerpont voldoende afstand te houden. Voor een doordeweekse fietstocht vormen de vaartijden geen probleem. Dat is mooi, want ik denk dat ik voor elke Nederlander spreek wanneer ik verwacht dit jaar voldoende vakantiedagen over te houden, dus ik ben niet gebonden aan een fietstocht in het weekend.


Nu is het wachten dus op de nieuwe fiets, en dat is een kwestie van geduld (maar niet teveel geduld hoop ik ;-) )
PS: ik lees net op Intercitybike dat de fabriek in Roemenië sinds vorige week weer op halve kracht draait. Mooi nieuws. Als ik het zo even vlot uitreken (de planning is 1 fiets per week), dan ben ik volgende maand aan de beurt.

4 opmerkingen:

 1. Mooie wijdse landschappen Rob! En dat wachten.......Dan wordt de nieuwe fiets nog leuker als die er eindelijk is! En geloof me, een DF is het wachten waard!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank. Ik hoop dat het weer een beetje blijft zoals het nu is. Ik houd dit jaar genoeg vrije dagen over (ook onze vakantie gaat niet door) om nog vele leuke fietstochtjes te maken.

   Verwijderen
 2. Rob, ik ben benieuwd welke route je gaat rijden. Woon zelf in Nieuwegein en ik ga eigenlijk altijd bij Huizen de brug over. Vorig jaar ben ik een keer via de Veluwe gegaan, mooie route, maar duurt langer. De laatste twee foto's zijn ook mooi, zijn die genomen tussen Vianen en Meerkerk? Volgens mij heb ik hier een paar weken geleden ook gereden erg mooi en vooral stil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Rob,

   Dank.

   Ik heb twee routes op stapel staan:

   Heenweg: Leerdam - Culemborg - Doorn - Utrechtse Heuvelrug - ten oosten van Amersfoort - en bij Nijkerk de brug over

   Terugweg: bij Huizen de brug over - Baarn - Soestdijk - Bilthoven - Nieuwegein.

   (of vice versa, dat kan ook, we zien wel).

   Over die foto's zit je inderdaad warm: dat is de polder bij Vijfheerenlanden die ik kort geleden 'ontdekt' heb. Het is inderdaad een mooie plek en heel, heel stil.

   Verwijderen