04 mei 2020

Molen route II

De Hoekmolen aan watergang de Huibert.
De afgelopen week heb ik maar twee keer een fietstocht gemaakt. Het weer was iets minder dan wij gewend waren, en 'het buiten' lokt dan niet zo. Op vrijdag nam ik mijn gebruikelijke quarantaine rondje van een uur. Dat houdt in dat ik eerst vijftien kilometer een willekeurige kant oprijd, om dan via een andere weg weer ongeveer vijftien kilometer terug te rijden. Hierdoor kom ik soms op plekken waar ik nog nooit geweest ben. Zo ook nu.

Ik reed langs het Merwedekanaal naar het noorden. Toen de kilometerstand op ca vijftien stond, besloot ik bij de eerste mogelijkheid rechts af te slaan. Prompt kom ik daar een molen tegen, die zich eenzaam staat te spiegelen in het water van een kanaal. De molen staat in Vijfheerenlanden, en het is daar zo 's ochtends vroeg heerlijk rustig en groen. Ik besluit van de gelegenheid gebruik te maken om even uit te stappen en een foto te maken.

.. en ik denk, dan ga ik gelijk maar door met het vastleggen van nog meer molens in de buurt. Dus bij deze...
De Bonkmolen aan het Merwedekanaal

Groen veld in de Vijfheerenlanden
Afgelopen zondag ben ik ten oosten van Gorinchem op molenjacht gegaan. Ik wist dat er daar in ieder geval twee stonden, vlak naast de A15. Deze twee heten heel simpel 'De voorste molen' en 'De achterste molen' (vanaf de Merwede gezien kennelijk, en niet vanaf de A15). De achterste molen is niet bereikbaar, een onsympathiek schuifhek belemmert mij de doorgang. De voorste molen staat er nogal onttakeld bij. Twee van de vier wieken zijn niet aanwezig. Ik maak een foto, maar het ziet er een beetje onwennig uit. Het klopt niet.


De voorste molen
Van de zijkant lijkt het alweer wat meer op een molen.. Later thuis kijk ik op de molendatabase wat er met deze molen aan de hand is. Blijkbaar is de molen in onderhoud en wordt de potroede nagekeken. Geen idee wat een potroede is, maar kennelijk is een potroede datgene wat op deze molen ontbreekt. Weer wat geleerd....3 opmerkingen: