04 maart 2013

Nieuwe bandjes

Ik reed er al een tijdje mee rond, een wobbelende band. Nu heb ik dat al eerder gehad. Toen was het euvel een flinke snee in een van de bandjes. In bovenstaand geval waren het de wangen van de band, en daar ben ik op de verkeerde manier achter gekomen. Hoe zit dat ? Dat zit zo.

Ik maakte een ritje naar de Biesbos, modderige wegen, her en der een plak natte sneeuw. Als het nog vroeg is rijd ik altijd naar het eind van de Deeneplaatweg om daar van de stilte te genieten. Zo ook nu. Aan het eind van de weg is een klein plaatsje waar ik de fiets kan keren. Ik rem af, neem stapvoets de bocht, pats ! Een knal uit het vooronder. Ik stap uit.

Het was dus een klapband, de eerste die ik meemaak. Gelukkig stond ik stil. En gelukkig heb ik reserve binnen- en buitenband mee, dus de zaak is zo gerepareerd. Na dit klusje neem ik toch nog even de tijd om van de omgeving te genieten, en mijn handen op te warmen.

Eenmaal thuis inspecteer ik de klapband. Ik zie dat het canvas aan de binnenkant behoorlijk is weggevreten. Eigenaardig. Zou de band soms ergens aanlopen in de wielkast ? Ik inspecteer de bandloop in de fiets, maar vind niets. De band loopt vrij. Dan houd ik het er maar op dat ik weer een paar keer teveel een bermrichel geraakt heb (het is natuurlijk de rechter band die klapte).

De oude Shwalbe Durano
Maar goed, nieuwe bandjes dus. Ik bestel de nieuwe F-lite bandjes bij Velomobielonderdelen.nl. Na een paar dagen komen ze binnen, op zaterdag. Mooi, kan ik gelijk inbouwen. Als ik de doos uitpak kijk ik wel even vreemd op; het is voor het eerst dat ik opvouwbare binnenbanden in m'n handen heb, en kan mij niet voorstellen dat ze makkelijk om een velg te leggen zijn.

Dat valt gelukkig reuze mee. Alleen hebben ze flink meer lucht nodig dan m'n oude Shwalbes, omdat ze een stuk dikker zijn. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de stuuruitslag, maar daar werd door Velomobielonderdelen al voor gewaarschuwd.

De nieuwe F-Lite bandjes
Ik gisteren op pad, naar Kinderdijk. Het comfort is aanzienlijk beter, maar de snelheid is niet noemenswaardig anders dan met de Shwalbes. Maar nu ik dit zit te tikken besef ik mij dat de omtrek van de bandjes natuurlijk ook groter is geworden, en dat had ik de snelheidsmeter natuurlijk niet vertelt. Dan zou het toch nog zo kunnen zijn dat de bandjes (weer) sneller zijn dan de vorige. Altijd leuk natuurlijk.

Zo. Nu eerst aan het werk en vanavond de snelheidsmeter aanpassen. Aju.

2 opmerkingen: