10 maart 2013

Drie vroege vogels

Vanochtend weer een foto ritje gemaakt, richting de Biesbos. Het is winderig en er ligt wat verse sneeuw op de autodaken. Het is weer een sneeuw zondag dus. Om half acht rijd ik richting de Merwede brug als ik op het fietspad drie knullen van een jaar of zeventien zie lopen. Alle drie met kort geschoren haar, zwart bonkersjasje en O-benen. Kortom, niet het type dat op zondag ochtend een frisse wandeling maakt. Aan de onvaste tred te zien vermoed ik dat ze net uit de kroeg zijn komen rollen en naar huis lopen.

Omdat ze al slingerend het hele, toch nog brede, fietspad in beslag nemen, bel ik even. Het drietal stopt en kijkt onvast om. Terwijl ik passeer roepen ze iets, maar ik kan het niet verstaan. De ene zei zoiets als: WWAAAHUUUU !!!, waarop zijn compagnon toevoegde: UUWGGHH WAAAA !!!! Wat nummer drie riep ging in de wind verloren. Uit onvermogen om op bovenstaande suggesties in te gaan reed ik door. Maar helaas sloeg het noodlot toe.

De problemen die ik eerder deze week had met het ontsporende achterwiel staken ineens acuut de kop op, kennelijk heb ik een en ander toch niet goed aangedraaid de laatste keer. Eigenlijk moet ik stoppen, maar het idee om aan het achterwiel te gaan sleutelen met drie zwaar benevelde gasjses om mij heen staat mij om de een of andere reden niet aan. Dus ik ploeter voort om wat ruimte te scheppen.

Pech voor de Merwedebrug


Op de helling van de Merwede brug gaat het echt niet meer. Ik zet de versnelling op het middenblad, stap uit en sleutel als de gesmeerde bliksem alles open.  Vleugelmoer los, de drie imbus boutjes los, derailleur naar voren trekken en wiel naar beneden. Dat gaat vlot. Ik draai de boel weer aan en heb alles binnen no time weer dicht. Op pad maar weer. Na drie slagen hoor ik dat het achterwiel ergens snerpend tegenaan loopt, en ik kom geen meter vooruit. GGrrrr #%@^$ !!

Ik kijk achterom, maar van de drie hooligans is gelukkig nog geen spoor te zien. Snel weer uitstappen en alle handelingen opnieuw uitvoeren. Bij de eerste stop had ik alleen de bovenmoertjes uitgedraaid, maar die zitten nog goed. Zou het de moer aan de onderkant van het wiel zijn ? Ik voel, en merk tot mijn verbazing dat de moer anderhalve centimeter is uitgedraaid.  Hoe kan ik hiermee gereden hebben ?

Al deze vragen zijn van later zorg, eerst repareren. Ik zie de drie boertjes in de verte al aankomen. Vlug vlug ! Ik draai de ondermoer aan en houd de as tegen met een imbus. Daarna alles weer vast en dicht. Opgelucht constateer ik tijdens de eerste drie meter dat dat probleem ook weer verholpen is, en ik kan mijn weg richting de Biesbos vervolgen.

Natte Biesbos.

2 opmerkingen:

  1. Haha !! Repareren onder 'tijdsdruk'

    Gelijk heb je, ik had gedaan zoals jij..het is niet ondenkbaar dat ze in hun benevelde toestand een ingeving krijgen dat ze wel het recht hebben ook even een stukje met zo'n raketfiets te rijden en niet echt voor rede vatbaar zijn.

    Als je ze al kunt stoppen is het maar de vraag of je zin hebt met 3 man op de vuist te gaan, en dat op een vroege ochtend ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoezo Hooligans, ze hebben je vriendelijk aangemoedigd. Er is niets gebeurd. Misschien was het allemaal een vooroordeel en hadden ze je gewoon geholpen met sleutelen en je op weg geholpen met een biertje.

    BeantwoordenVerwijderen