27 juni 2006

De ruitjes voor de koplampen.

Na een bezoek aan Polyservice ben ik onder andere in het bezit gekomen van twee potten blanke DD lak. Dit is een twee componenten lak die ik wil gaan gebruiken voor op de koplamp ruitjes. Zoals ik al eerder schreef heb ik bij het maken van de koplamp ruitjes de keuze uit twee basismaterialen; epoxy of polyester. De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het gieten en schuren van twee epoxy ruitjes. Hier zit nog flink wat werk in; na het gieten met epoxy moeten eerst de belletjes in het gietsel opgevuld worden. Die belletjes kan ik nog steeds niet helemaal vermijden. Epoxy is nogal visceus en de belletjes kunnen maar moeilijk ontsnappen. Voor ik ga gieten laat ik het mengsel altijd eerst tien minuten in een bakje staan, dat helpt wel, maar tijdens het gieten ontstaan in de siliconen-vorm ook altijd weer belletjes.

Na het opvullen van de belletjes volgt het schuren. Eerst grof, en daarna steeds fijner, tot en met schuurpapier D1000, het fijnste dat er is. Als dit gebeurt is kan de DD-lak erop. Deze lak heeft een UV-filter en dit voorkomt het mat worden van de epoxy. Wanneer de lak na een dag uitgehard is kan ik het resultaat bekijken. Grmbl, kleurverschil... Omdat epoxy een licht gele kleur heeft heb ik een beetje blauw aan de hars toegevoegd. Dit is maar een minimale hoeveelheid en dus een beetje natte vinger werk. Zie hieronder het resultaat:De ruitjes liggen hier op een vel wit papier. In het volle zonlicht is het verschil gelukkig minder groot. Voor de zekerheid ben ik toch maar begonnen met het gieten van nog een epoxy lamp. Dan heb ik straks de keuze uit drie ruitjes en kan ik het beste paar kiezen.

Een ander hoofdstuk is de polyester lamp. Afgelopen weekend heb ik daarvan een ruitje gegoten. In tegenstelling tot epoxy stinkt polyester flink. Ook is het een stuk brosser dan epoxy, wat misschien een reden is om dit spul niet in de Quest te gaan gebruiken (een botsing zit immers in een klein hoekje). Maar affijn, toch maar even een lamp gegoten dus. Wat mij direkt opvalt is dat dit spul een stuk minder visceus is dan epoxy. Als ik de vorm de volgende dag uit de mal haal, zitten er ook geen belletjes in. Verder is de lamp zo helder als glas, wel mooi dus voor een koplamp.... (twijfel, twijfel). In ieder geval heeft ook een polyester lamp weer flink wat nabewerking nodig. Polyester hardt namelijk niet volledig uit als deze in contact komt met siliconen. Dit toplaagje moet dus eerst verwijderd worden.
Voorlopig richt ik mijn pijlen nog even op epoxy....


4 opmerkingen:

 1. Anoniem14:50

  Hai daar, ik kwam toevallig langs je log en ik denk dat het volgende misschien iets voor je is:

  http://www.aff-materialen.nl/Nederlands/Katalogus/Chapter1.htm#_VPID_17

  pu-giethars crystal clear, uv bestendig en slagvast

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Ton, ik kende de website al wel, maar ik zie nu dat ze een mooie overzichtelijke webwinkel hebben. Het spul dat jij noemt ziet er interessant uit. Het enige nadeel is dat ik een siliconen mal gebruik, en die crystal-clear hars hardt niet volledig uit als het in contact komt met siliconen. Ik kijk nog even hoe de epoxy kappen worden. Misschien zal ik het spul kopen als het geen succes wordt met die epoxy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen Rob! Ik heb je verhaal aandachtig gelezen. Ik ben zelf op zoek naar zowel de middelen als de materialen om een logo dat ik maak, in te gieten. Hoe heb jij je mal gemaakt? Van bestaande ruitjes, of zelf gemaakt? Groetjes, Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb deze gemaakt van gips, en daarna een gietmal gemaakt van siliconen. Op http://www.polyservice.nl/ kan je zien hoe een en ander gedaan wordt. En verder heb ik hier een samenvatting: http://quest.robbroek.nl/search/label/koplampen

  BeantwoordenVerwijderen