18 juni 2006

Het koplampen Quest project, deel 2.

Afgelopen week weer het een en ander kunnen doen aan het koplampen project. De siliconen-rubber-gietmal is af. Dit had wel even wat voeten in de aarde. Bij het maken van de mal voor het achterlicht zijn er nogal wat luchtbelletjes achter gebleven op het oppervlak van de gipsen 'moedervorm'. Iedere keer als ik een epoxy vorm goot, moest ik na afloop alle belletjes nog natippen met epoxy, en hier kwam een hoop nabewerking bij kijken (schaven, schuren, polijsten). Dit wilde ik nu eens voorkomen. Een tip die ik van internet ophaalde was het voorstrijken van de vorm met siliconen rubber, en deze direkt daarna in de gietbak te zetten. Tot zover de theorie. De praktijk was dat ik met m'n handschoenen na het insmeren helemaal geen grip meer had op de gipsen vorm, en ik deze met geen mogelijkheid goed in de gietbak kon krijgen. Met de siliconen rubber tot onder m'n oksels is dat uiteindelijk gelukt. Het gieten van de siliconen gaf weer een ander probleem; bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid had ik mij ietwat verrekend. Ik had meer siliconen nodig dan ik in huis had. Nadat ik de laatste restjes uit de blikken had geschraapt, stak de moedervorm nog een centimeter uit z'n rubberbad. Gelukkig had ik van de voorgaande gietprojecten nog wat uitgeharde siliconen restjes over, en deze heb ik in de siliconen massa gedrukt. Het lukte mij hiermee om de vorm net onder de oppervlakte te laten verdwijnen.

Nadat alles na een dag was uitgehard, werd het tijd om de boel los te snijden. Gelukkig was het insmeren van de moedervorm niet voor niets geweest; het oppervlak was mooi glad geworden. Helaas was op één punt een afdruk van een stukje plakband achter gebleven, maar voor de rest was de schade beperkt gebleven.

En dan nu het gieten. Hierbij heb ik de keus tussen epoxy en polyester. En deze stoffen hebben ieder zo hun goede- en minder goede eigenschappen:
Epoxy: is erg slagvast, maar heeft een licht gele kleur als het is uitgehard. Bovendien is het niet helemaal UV bestendig. Dit is dan weer op te lossen door er blanke DD-lak op te zetten, want in deze lak zit een UV filter.
Polyester: is mooi helder, maar breekbaar.
Van alletwee de kunststoffen heb ik potjes in huis. Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar epoxy. Als de lamp na een half jaar in de Quest 'spontaan' breekt, krijg ik die er niet zo gemakkelijk meer uit, en dat probleem heb ik met epoxy minder snel dan met polyester.

Het plan is als volgt: ik neem een kleine hoeveelheid van één van de componenten van de epoxy hars en meng daar een beetje blauwe kleurstof doorheen. Vervolgens meng ik in een ander potje de gewenste hoeveelheid A en B component (resp 40 en 20 gram) en voeg daar een paar druppels blauw gekleurde hars door. Zo krijg ik een mengsel dat een lichte groenzweem heeft. Hieronder een foto van m'n eerste gietsel, met plakband in de Quest mal geplakt...Onnodig te zeggen dat hier nog het een en ander aan moet gebeuren, want dit is nog niet helemaal toonbaar.

1 opmerking:

 1. Anoniem23:00

  Hoi Rob,

  daar ben je weer een leuke poos aan het knutselen geweest met het maken van malletjes.
  Zelf ben ik ook nog druk bezig met de reparaties aan mijn Quest, deze week de bult onder de Quest gerepareerd en ook eens het een en ander in een weblog gezet.

  Groeten,
  Rob

  BeantwoordenVerwijderen