09 juni 2006

Het Koplampen Quest Project

Naar aanleiding van de Hubert Sundi-koplampen ben ik aan de gang gegaan met mijn eigen ontwerp van de twee voorlichten. Van Rob Jansen mocht ik een mal maken van de neus van zijn Quest (zie eerdere post), en daarmee ging het koplampen project toch echt van start.....


Stap 1: de gipsen mal. Zoals al eerder verteld, deze heb ik simpel gemaakt door op de neus van de Quest van Rob een plastic zak gevuld met gips te plakken (met dank aan bakkerij van der Grijn). Met papier tekende ik de lijnen van de lasnaad en de middenlijn van de Quest af, alsmede de plaats waar de lamp zo ongeveer moet komen. Ik heb hiervoor niet de hele neus be-gipst, maar alleen de linkerkant, de rechterkant gaat immers gewoon in spiegelbeeld.
Stap 2: een kopie maken van de gipsen mal. Hiervoor heb ik een rolletje glasmat gekocht. Ik knipte hiervan enkele stroken af en legde deze aan de binnenkant van de mal. Vervolgens werd de mat ingesopt met epoxy waarna het geheel een dag mocht harden. Vervolgens tekende ik op de aldus gefabriceerde epoxy huid de contouren van de lamp af. Daarvoor gebruikte ik een 'mal' die ik van de fiets van Rob gemaakt had. 'Mal' is een groot woord: ik gebruikte gewoon een opgerold stuk A4 en plaatste dat tegen de neus van de Quest. Ik knipte vervolgens net zolang totdat de papieren koker horizontaal en evenwijdig aan de lengte-as van de Quest lag. Het snijvlak met de Quest heeft dan ruwweg de vorm van een ellips, en dat ziet er als lampvorm best mooi uit (al zeg ik het zelf). De diameter van de lamp heb ik via de natte vinger methode bepaald op 75 mm.


Stap 3: In de weer met gips om de vorm van de lampenkap te bepalen. Het ligt in m'n bedoeling om de lampen-kappen te gieten in hars. Hiervoor heb ik eerst een model nodig, en dit model ga ik maken van gips (de zak is nog steeds niet leeg...). Ik wilde geen vlakke kap hebben, maar eentje met een bolling erin, zoals bij veel auto's toegepast wordt. Het leek mij het eenvoudigst om deze vorm te bereiken met een rolletje keukenfolie. Eerst sneed ik de vorm van de lamp in de epoxy mal uit. Het aldus onstane gat bespande ik vervolgens met keukenfolie. Daarna ging het gips op de folie, dat keurig netjes volgens de wetten van de zwaartekracht doorzakte, en aldus een mooie ronding gaf.Stap 4: de aldus ontstane mal werd op zijn beurt weer omwikkeld met keukenfolie en ook over deze mal werd gips gegoten. Zo maakte ik twee mallen, waartussen ik bij de volgende stap het gips kon storten waarvan ik de uiteindelijke gipsen moedermal kon maken.

Stap 5: het gieten van de moedermal voor de lampenkap. De lampenkap moet om een beetje stevig te worden een dikte van minimaal 5mm krijgen. Hiervoor boorde ik in de bij stap vier gemaakte mallen een aantal gaten waardoor schroeven gingen. Vervolgens plaatste ik daar weer afstandsbussen van 5mm op. Nu gips in de ene mal, de ander er stevig op drukken en tien minuten wachten. Vervolgens konden de twee mallen van elkaar verwijderd worden. Het resultaat was een gipsen schaal van 5mm dik, vol met luchtbellen en vouwen van de folie, maar dat vullen we wel weer op (met gips, wat anders ?)Stap 6: de aldus ontstane schaal ziet er natuurlijk niet uit. Eerst werden de randen bij gesneden (dit gaat het best als het gips nog nat is). Vervolgens werden de luchtbellen en naden opgevuld. De volgende stap was het 'impregneren' met epoxy hars. Dit is nodig omdat ik van de moedermal een siliconen-rubber afgietsel ga maken (nodig voor het gieten van de lamp). Dit siliconen-rubber is mooi spul, maar het neemt de kleinste oneffenheid van het origineel over. En omdat gips zo lastig glad te krijgen is, impregneerde ik de lampschaal met hars. Bijkomend voordeel is dat de schaal daardoor ook minder breekbaar wordt. Om voor mijzelf goed zichtbaar te maken wat hars is en wat gips, kleurde ik het hars. Vandaar de blauwe kleur.

Zo, dat was het dan weer even. De volgende stap wordt het fijn-afwerken van de schaal, en het gieten in de siliconen. Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten