16 juni 2015

Over blinde paarden en scherpziende amazones

Sommige gebeurtenissen willen wel eens lange schaduwen werpen. Ongeveer een jaar geleden maakte ik op een fietstocht het volgende mee; het was hoogzomer, een graad op 25 en stralend weer. Het was zaterdag, rond een uur of 2 in de middag, en dus druk op straat. Deze dag had ik het plan opgevat om weer eens een rondje Rotterdam te gaan doen; via Gorinchem naar Rotterdam, en dan langs de Lek naar Vianen, om daar weer naar Gorinchem af te buigen. Een route van ca 110 km.

Ik op pad richting Rotterdam. Ter hoogte van Oostendam, ik heb het even moeten opzoeken, vindt gebeurtenis één plaats. Ik maak een bocht en rijd de ventweg naast de Rotterdamseweg op. Bijna een halve kilometer verderop zie ik een ruiter op paard op de ventweg lopen, en bijna tegelijkertijd zien ze mij. En dat vind ik knap op die afstand. Ik nader het duo en zie dat het paard wat onrustig begint te worden, dus ik minder wat vaart.

Eenmaal bij de amazone aangekomen beginnen we een vriendelijk gesprek. Het blijkt dat het edele dier al eerder geschrokken was van een Velomobiel, en dat zij het prettig vond dat ik m'n snelheid had aangepast. Het paard kijkt mij met grote schrikogen aan (of voornamelijk m'n fiets), maar gaandeweg het gesprek ontdooit haar houding, en laat het dier haar hoofd zakken, om de fiets met nieuwsgierige blikken op te nemen. Wij zetten ons gesprek voort en na 10 minuten gaan wij ieder ons weegs.

Ik rijd weer verder, de van Brienenoord brug over. Over het fietspad langs de Schaardijk rijd ik nu naar het oosten. Dit fietspad wordt op gezette tijden gekruist door een autoweg, automobilisten moeten daar de fietsers voorrang verlenen. Van links komt een auto met een rustig gangetje richting het fietspad rijden. Ik rijd wat harder, want ik heb hier een lekker windje in de rug, en bovendien is het fietspad breed en leeg. Het gras is gemaaid, het zicht is goed, dus ik verwacht dat de bestuurder mij wel aan ziet komen. Ik maak oogcontact (tenminste, dat denk ik), denk 'dat zit wel snor'. Maar zo snor zat het niet. Terwijl we elkaar naderen begin ik te twijfelen, sommige mensen houden er een vreemde rijstijl op na en remmen altijd op het laatste moment. Ik stop met trappen en houd de bestuurder nog steeds in het oog. Hij lijkt nog steeds mijn kant op te kijken, dus ik rem nog niet.

Als we elkaar vijf meter genaderd zijn zie ik zijn bijrijder iets tegen hem zeggen trapt hij abrupt op de rem, ternauwernood een botsing voorkomend. Ik ben kwaad en verbaast. Hoe blind kan je zijn ? Ik fiets in een fucking knalrode fiets, van fucking 2 meter fucking 85, in een fucking groen grasveld, en je ziet me niet ?!?! Ik ben niet eens gestopt om verhaal te halen, tegen zoveel stupiditeit kan je niet op. Ik gok dat als ik mijn Quest had uitgerust met twee pimpelpaarse opblaaspoppen, hij mij nog niet gezien had. Youtube staat vol met dat soort gasten.

Terwijl ik al mopperend verder rijd ontpopt zich het idee om wat aan zijverlichting te doen, zodat ik in dit soort gevallen een kans van 5% heb dat ik wel gezien word (ik maak mij geen illusies ;-). Iets met knipperende lichten. Zodat het beter opvalt. Hoewel, ik kan mij een gesprek met oom agent herinneren van een decennium geleden. Ik werd aangehouden in mijn open ligger omdat mijn ledlampje knipperde. Dat mag niet. Als reden voerde hij op dat dat niet genoeg op viel. Dat een standaard zwaailicht van een standaard politiewagen ook knippert, heb ik maar even niet gezegd. Ik weet dat je met zo'n man nooit de discussie aan moet gaan, anders slingert hij je op de bon. Een agent moet handhaven en de wet naleven. En verkeerswetgeving is niet altijd even logisch, zeker niet met verlichting. Dus ik heb netjes ja-en-amen gezegd en ik kon weer verder.

Maar nu ga ik dus iets aan verlichting doen. Iets waar ik de komende weken of maanden mee bezig zal zijn. Ondertussen overweeg ik de aanschaf van twee flinke opblaaspoppen. Met wat duct-tape en vindingrijkheid moet dit wel te doen zijn. Dit heeft echter wel een aantal nadelen:
  • De fiets past niet meer tussen de fietspaaltjes.
  • De luchtweerstand zal naar verwachting wel wat ongunstig uitpakken ;-)
  • Ik heb een grotere kans opgepakt te worden wegens verstoring van de openbare orde, helemaal aangezien een groot deel van mijn actieradius in de Bible Belt ligt.

Wordt vervolgt......


2 opmerkingen:

  1. Misschien was de automobilist rood-groen kleurenblind?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Belle, dat kan natuurlijk altijd. Maar ik denk dat deze bestuurder meer Velomobiel kleurenblind was ;-)

    BeantwoordenVerwijderen