23 juni 2015

Arduino in Velomobiel

De Arduino Mega 2560
Zoals ik de vorige keer al schreef, ben ik van plan om mijn fiets te gaan uitrusten met ledstrips. Deels om in het verkeer meer op te vallen, en deels 'voor de leuk'. Nu wil ik hiervoor RGB ledstrips gaan gebruiken; leds die van kleur kunnen veranderen dus. De reden hiervoor is dat ik ze ook als knipperlichten wil gaan gebruiken. Dit houdt vervolgens ook in dat ik die RGB leds op een of andere manier moet gaan besturen, en dit kan (onder andere) heel goed met een Arduino bordje.

Met deze veelzijdige kleine computertjes heb ik al eerder kennis gemaakt, toen ik in een wilde bui besloot mijn oude aquarium te gaan vervangen, en de besturing van het nieuwe aquarium over te laten aan zo'n zelfde Arduino computertje. Dit is na veel vijfen en zessen gelukt, en de glazen bak draait inmiddels al anderhalf jaar naar volle tevredenheid.

En dan is nu mijn Quest aan de beurt om toe te treden tot het digitale tijdperk. En als je dan toch bezig bent met het 'automatiseren' van je Velomobiel, waarom douw je er dan niet wat andere dingen bij ? Ineens is er van alles mogelijk. Een lcd scherm ? Check. Cadans- en snelheidsmeter ? Check. Temperatuur en voltmeter voor de accu's ? Dubbelcheck. Nadat ik een boodschappen lijstje had samen gesteld ben ik maar eens gezellig internationaal gaan shoppen.

Om de (verzend) kosten te drukken bestel ik dit soort zaken altijd op Ebay. Dat klinkt raar, maar als je kleine elektronica onderdelen uit China laat komen, betaal je meestal nul verzendkosten. Wat daar tegenover staat is wachttijd; je moet rekening houden met 2 tot 4 weken levertijd, en soms nog langer. Maar dat maakt mij nog even niet uit, ik heb immers geen haast.

Afgelopen week de eerste bestellingen de deur uit gedaan, en de eerste enveloppen druppelen nu langzaam binnen.

5 opmerkingen:

 1. Dag Rob! Ik kom graag eens in contact. Ik werk ook met een Arduino in mijn Strada met WS2811 LED strips en heb op het Paastreffen de fiets van Victor ook voorzien van de zelfde software in een Arduino Pro Mini. Een Arduino Mega leek me wat groot en overkill aan power.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Sjoerd.
  Je hebt inderdaad gelijk voor wat betreft de power van de Arduino Mega. Voor het aansturen van een paar ledstrips zijn niet zoveel pennetjes nodig. Maar ik wil er ook nog een LCD scherm aan hangen, en mijn huidige besturingskastje vervangen voor iets nieuwers, en vooral lichters. Ik dacht eerst dat ik genoeg zou hebben aan een Arduino Uno, maar dat kwam net iets te krap uit. Vandaar de Mega dus. Ik zal binnenkort weer een berichtje schrijven met de ingrediënten van mijn project.

  Langzaam aan komt er het een en ander binnen van Ebay, en kan ik beginnen met het prototype en het schrijven van de software.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een mooi idee, zoiets lijkt me een mooi projectje.
  ik kijk al uit naar de volgende berichten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf! Voor LCD zijn er trouwens ook modules die via een I2C bus aangesloten worden, dus dat kost je niet veel pinnen. Zat ik ook nog over te denken i.c.m. een cadans sensor (reed relais met magneetje). Als je interesse hebt, kan ik je mijn Arduino code wel sturen waarmee ik de huidige licht patronen maak (WS2811 strips). En als je een beetje op fietsafstand woont, lijkt het me leuk om een keer bij te praten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Sjoerd. Bedankt. Ik ben zeker geïnteresseerd. De onderdelen beginnen nu binnen te druppelen dus ik kan beginnen met het prototype.

  BeantwoordenVerwijderen