29 juni 2015

Begin van Arduino project 1. het LCD scherm


Post !
De bestellingen die ik de afgelopen weken bij Ebay gedaan heb, beginnen nu langzaam binnen te komen, getuige de foto hier links.

Toegegeven, het ging toch niet zo snel als het plaatje doet lijken, maar toch met voldoende vaart om met het project te kunnen beginnen. De belangrijkste componenten waren er, dus ik kon aan de slag met het prototype. Om te voorkomen dat het een onoverzichtelijke dradenboel wordt gebruik ik een aantal breadbordjes voor de verschillende voltages en flans ik van triplex een frontje in elkaar waarop ik het LCD scherm kan schroeven. Ik boor de gaatjes voor de schakelaars die ik denk te gaan gebruiken (vooruit, ik boor er wat meer voor 'je ken niet weten'). De twee schakelaars voor het licht en de hoofdschakelaar zijn ook al binnen, dus die krijgen ook een mooi plekje. De Arduino komt tussen de breadbordjes, nu nog de voeding aansluiten en ik kan aan de gang.Om het  LCD scherm te kunnen aansturen is een library nodig. Nu had ik al een aantal van die libraries 'in het vooruit' gedownload, maar geen van allen blijken ze te werken. Als ik op onderzoek uitga blijken deze libraries stuk voor stuk hopeloos verouderd. Ik breng een lange avond door met het zoeken en testen van de juiste software, en kom uiteindelijk op de library van U8glib uit.

Deze heeft alles wat ik wil hebben: goede documentatie, goede uitleg en hij ondersteunt de SPT interface van het LCD scherm zonder problemen.

Op een standaard 128 x 64 scherm zitten flink veel aansluitingen, die ook vrijwel allemaal gebruikt worden. Dit ziet er dan als volgt uit (schrik niet)

Dit vind ik onacceptabel, omdat ik dan zelfs op een Arduino Mega niet veel aansluitingen overhoud om lekker mee te rotzooien. Gelukkig kan dat anders. Ik heb een scherm gekocht met achterop een SPT module die maar drie draden nodig heeft om met de buitenwereld te babbelen.

Het aan de praat krijgen van het scherm geeft wel enige problemen, en dat komt voornamelijk omdat de documentatie geheel ontbreekt, en ik dus niet kan vinden waar ik die drie draadjes in moet douwen. Ook internet geeft mij niet veel soelaas, totdat ik ergens in een obscuur hoekje van de digitale wereld de juiste aansluitingen vind.Ik sluit de boel volgens onderstaand schema aan, en waarachtig, het werkt.
1. 5V
2. GND
3. SCK - doe ik op pin 13 van de Arduino
4. CS - pin 15
5. SID - pin 14

Het schema ziet er ook een stuk eenvoudiger uit. De SPT module staat hier niet tussen, die moet je er maar even bij denken.Achterop het scherm zitten een naast schakelaar voor de communicatie keuze, een schakelaar voor het licht en een potmetertje voor het contrast. De voeding voor het scherm moet persé van de Arduino komen, en niet van een externe 5V bron, omdat het contrast dan nooit lekker in te stellen is. Nu de eerste stap gezet is, kan ik verder met de volgende. De Rotary Encoder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten