26 mei 2009

Soppende bandenAfgelopen winter was één van mijn Primo Comet banden na 8000 kilometer trouwe dienst, overleden. Tijd dus voor nieuw rubber. Bij Velomobiel bestelde ik twee nieuwe banden, type Vredestein HPV slick. Al vanaf het begin was het hommelus, of liever gezegd hobbelus; de banden lagen niet lekker om de velg. Vooral bij lagere snelheden was dit te merken aan hobbelen en trillen, maar ik kon zo op het oog niet zien dat de banden er verkeerd om lagen. Ik hoopte erop dat dit gehobbel na een aantal uren fietsen zou verdwijnen, maar nee, helaas.

Ik zat er al aan te denken er dan maar andere banden om te gooien, tot ik een aantal weken geleden op ligfiets.net bij iemand anders hetzelfde probleem tegenkwam. Dé oplossing was de band langs de rand in te smeren met onverdund afwasmiddel en deze dan rond de velg te leggen (met dank aan LBF). Na een half uurtje soppen en glibberen in de garage lagen de twee voorbandjes erom, en inderdaad, ik reed weer als een mes door de spreekwoordelijke boter. Een verademing !

Tijd voor een paar leuke ritjes, 's ochtends naar de vernieuwde Biesbos, waar onlangs in het kader 'Ruimte voor de Rivier' een flink natuurgebied is uitgegraven. 's Winters worden de nieuwe plassen bevolkt door flinke hoeveelheden vreemd gevogelte, maar nu liggen deze er stil en leeg bij. Minder stil is het langs de oevers van die plassen, het is een gekwetter van jewelste. Ik maak een panorama-foto en ga weer op huis aan, alwaar mijn vriendin net slaperig haar bed uit komt.

's Middags verken ik nog wat weggetjes in de Alblasserwaard. Ik dacht dat ik deze streek zo langzamerhand wel kende, maar kom tot mijn verbazing toch nog een paar hele mooie oude dorpjes en landschappen tegen. Aan de horizon geen masten, fabrieken of andere landschap vervuilende gebouwen, maar alleen maar koeien, weilanden, bomen en rustieke dorpjes. Hier heeft de tijd nog stil gestaan.

Na een tochtje van 60km kom ik verfrist en uitgerust weer thuis. Heerlijk !!!

3 opmerkingen:

 1. Afwasmiddel is inderdaad soms een onmisbaar product. Ik heb geloof ik zelfs een tubetje in m'n fiets liggen.

  Maar hoe zit het met de snelheid? Je spreekt over iets met boter en mes. Doorgaans betekent dat lekker vlot rijden. In vergelijking met de situatie ervoor (met de hobbels) zal dat vast het geval zijn maar verder?

  Ik heb ze in de garage hangen en daar blijven ze denk ik ook hangen. Om m'n velgen leg ik ze niet snel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Quemo,
  Qua snelheid schelen de HVP's maar iets met m'n oude Primo Comets, voor m'n gevoel 1 à 2 km/h. Dit kan echter ook aan m'n conditie liggen, ik heb namelijk door dat langdurige knutselen aan m'n fiets meer dan twee maanden niet kunnen fietsen....

  Bij mij blijven ze dus nog wel even om de velgen zitten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Door die verklaring van 2 maanden er tussenuit begrijp ik ook (beter) dat je gaat liggen soppen terwijl je vriendin nog in bed ligt...

  BeantwoordenVerwijderen