05 mei 2009

De nieuwe koplampen


Sinds ik mijn Quest heb, rijd ik rond met vier Luxeon K2 ledjes als koplampen. Destijds leek mij dat een berg licht, maar in de praktijk was het maar net genoeg. Zeker op de donkere polderweggetjes tussen Gorinchem en Gouda kon ik soms net op tijd ongewenste obstakels op de weg omzeilen. Afgelopen winter vatte ik het plan op om de lampjes te vervangen door een versie die toch meer 2009 is. Via een paar omzwervingen kwam ik uit op deze link...

Zoals het Duitsers betaamt, hebben ze een en ander gründlich aangepakt. In een mooi overzicht wordt precies aangegeven wat de voor- en nadelen diverse koplampen zijn. En verder vond ik op de blog van Wim Schermer nog meer informatie, waarin hoog werd opgegeven van de B&M Cyo Sport. De beslissing was dus snel gemaakt, en omdat mijn fiets is uitgerust met twee koplampen, heb ik maar gelijk twee van die dingen besteld.

Probleem één was de voeding. Ik heb twee 12 volt accu's in mijn fiets, maar de Cyo's branden het liefst op wisselstroom, of anders op gelijksstroom van 7,2 tot 7,5 volt. Gelukkig is het vrij makkelijk om met een vrij simpel IC'tje deze spanning te bereiken. Bij Conrad bestel ik twee van die dingen, luisterend naar de prozaïsche naam 78S75 7.5V 2A. Het komt er in het kort op neer dat er aan de ene kant een willekeurige spanning in wordt geduwd, en aan de andere kant komt er altijd 7,5 volt uit. Precies goed voor de Cyo's dus. Even een schema'tje...Op pin1 van de IC wordt +12 volt aangesloten, op pin3 0 volt. Nu zal pin2 7,5 volt gaan leveren, en die kan ik dan weer aansluiten op de Cyo. D'r zitten nog twee condensatortjes bij die moeten voorkomen dat er ongewenste stroompieken ontstaan. Ik knutsel een en ander op een testbordje in elkaar en kijk of het werkt. Het resultaat laat zich hieronder aanschouwen.....De hele zooi werkte dus. Een simpele meting wees uit dat de uitgegeven spanning 7,4 volt was, bij 210mA. Dat is een heel stuk minder dan de 750mA die m'n oude Luxeon K2 lampjes verstookten. Het enige nadeel is dat de spanningsregelaar nogal heet wordt, en dat ik dus een koelribbetje op het ding moet plakken. Gelukkig heb ik die nog liggen, van een videokaart die ooit eens overleden was. In principe kan één zo'n spanningsregelaar dus twee Cyo's laten branden, maar ik neem het zekere voor het onzekere en geef iedere koplamp z'n eigen regelaar, ze kosten per slot van rekening maar 85 cent per stuk. Zo kom ik niet ineens in het donker te staan als één van die dingen ineens besluit er mee uit de scheiden.

Na flink wat geknutsel aan het ophang- en afstel systeem voor de koplampen was het dan afgelopen week zover, de koplampen gingen in de fiets. Hier een impressie (nog even in daglicht).... nou vooruit, nog één, van de voeding....Binnenkort zal ik wat meer foto's plaatsen, ook als het donker is.

5 opmerkingen:

 1. ey die rob, klingt lekker technice!! pfff.. maar heb je lampen al vervangen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marcel,
  De lampen zitten er al in, ga binnenkort foto's plaatsen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je gebruikt nu een zogenaamde lineaire regelaar. Die zet bijna de helft van de verbruikte energie om in warmte, vandaar dat het zo heet wordt. Je kunt veel beter een geschakelde voeding gebruiken, die heeft een veel beter rendement (ca 80%) en wordt daarom niet zo warm.

  groeten van Eduard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dat is nu precies waar mijn kennis van de elektronica stopt. Misschien wordt dat het volgende project, als jij mij tegen die tijd aan een schema voor zo'n voeding kan helpen dan houd ik mij aanbevolen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de website van linear technology kan je een oplossing zoeken. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij een LT1076. Deze heeft een rendement van circa 80%. Deze schakeling vergt wel meer componenten. Het verlies gaat dan van 45% naar 20%. (bij 14V input en 7,4V output is het verlies circa 45%).

  BeantwoordenVerwijderen