07 april 2009

De foto's van de nieuwe schakeldoos

Zoals beloofd de foto's van een van mijn lopende Quest projecten. Hieronder een plaatje van de schakelkast zoals deze tot voor een maand in mijn fiets heeft gezeten.De draaiknoppen aan de zijkant waren voor het dimmen van de koplampen en de knipperlichten, maar ik heb ze nog nooit gebruikt. Verder zaten de schakelaars aan de zijkant op een onhandige plaats, zodat ik ze tijdens het fietsen regelmatig per ongeluk omzette. Tijd voor iets nieuws dus.

Hieronder een schets van de nieuwe kast. Deze loopt met kromming van de wielkast mee.Vervolgens heb ik van MDF het frame van de kast gemaakt. Het front en de zijkanten bekleed ik met zwart acrylaat, dat ik gevonden heb op www.kunstofshop.nl. Hieronder een plaatje van het het kale kastje.Vervolgens werd de elektronica voorzichtig uit het oude schakelkastje gelepeld. Beetje bij beetje puzzelde ik uit wat ik een paar jaar geleden met veel pijn en moeite in elkaar had gezet. Sommige onderdelen konden eruit, andere moesten er weer in. Voor de voeding van de signaal leds gebruikte ik wat oude 20mA voedingen die ik nog had liggen. Voor de ledjes van de knipperlichten gebruikte ik een ic'tje dat vrij eenvoudig de 12V van de accu omzet naar 2V. Genoeg om een ledje te laten branden zonder dat deze overlijd. De kluwen draden en schakelingen zag er zorgwekkend uit, zie hieronder.Het is met die draden toch nog allemaal goed gekomen. Tenminste, dat hoop ik. Ik heb namelijk nog niet alles kunnen testen. De nieuwe koplampen (waarover later meer) werken op 7,5 V. Daar kunnen de huidige lampen niet tegen. De nieuwe schakelkast ziet er nu in ieder geval een stuk gelikter uit dan de oude. Tenminste, dan vind ik zelf.

6 opmerkingen:

 1. Hi Rob,
  Ziet er gelikt uit!
  Je zegt dat de huidige lampen 7,5 volt niet aankunnen. Klopt niet hoor. De Inoled Extreme kan zelfs 12 V verwerken. Ook de SuperNova E3, mijn favoriet, kan tot 9 V aan.
  Groeten,
  Wim Schermer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor wat betreft de Inoled en de Supernova zal je wel gelijk hebben, maar in mijn fiets komen twee Lumotec IQ Cyo lampen. Deze lopen standaard op wisselstroom, maar kunnen ook gelijkstroom aan, en wel tussen 7,1, en 7,5 Volt. Maar daarover later meer.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie !
  Graag een foto waneer alles op plaats, in de Quest zal worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kast zit al een hele zomer (plus een deel lente) in de Quest. Heb alleen nog geen foto geplaatst. Beloof binnenkort beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen