20 april 2006

Project knipperlicht: deel 4

De knipperlichten moeten naast het juist aangeven van de door mij gewenste richting (hetzij naar links, hetzij naar rechts) ook nog een andere taak verrichten; de fiets meer laten opvallen. Dit doe ik door de knipperlichten als standlichten te gebruiken. Maar dan wil ik ze ook weer niet voluit laten branden, want dan verstook ik constant 4 x 1 Watt, en dat is ook niet helemaal de bedoeling. De LED's moet ik dus dimmen, en daar had ik al een dimmer voor op de plank liggen (zie link). Omdat ik echter van binnenuit niet goed zal kunnen zien hoe fel de LED's branden ben ik van plan dit op het 'dashboard' zichtbaar te maken middels een rij LEDjes.

De afgelopen dagen ben ik dus bezig geweest met het verzinnen van de juiste schakeling om dit voor elkaar te krijgen. En warempel, het is mij gelukt. De standaard 470K potmeter op de dimmer heb ik vervangen door een zestal weerstanden die geschakeld worden door een stappenschakelaar. Diezelfde stappenschakelaar stuurt middels een stel andere weerstanden ook de voeding aan van een accumeter schakeling (link), en op die manier kan ik dus zien hoe fel de knipperlichten branden.

Al met al vordert het project gestaag, wat nog zal volgen is de schakelaar voor de knipperlichten, de montage van de LED's en de afwerking van de armatuurtjes (die nu nog in de grondverf staan).Met de klok mee (van bovenaf beginnen natuurlijk). De stappen-schakelaar, de LED-bar, het printje met de LED-voeding en PWM dimmer. Het knipper- cq. standlicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten