Ze lagen al een week in een kistje op m'n bureau, maar ik had er nog niets mee gedaan; de 1W witte Luxeon LED en de dimmer. Deze avond naast een heleboel andere klusjes maar eens gekeken of het een en ander werkt. Het geheel moest volgens het volgende schema aangesloten worden;
Op de Konlux 350mA voedingsbron moet een draadje verbonden worden met een uitgangspoort op de dimmer. Dit is even pielen. Het printje van de Konlux meet 23 bij 23 mm en ergens middenin moet aan een pootje van een IC een draadje gesoldeerd worden. Het lukt. Volgens de handleiding moet het met één dimmer mogelijk zijn meer dan duizend LEDs te besturen. Ik hou het voorlopig maar even op één. Op de website van Dotlight prijkt een foto van de dimmer. Zo op het eerste gezicht bestaat het geheel uit niet meer dan een potmeter, een paar condensatoren en een transistor, maar als ik de dimmer omdraai wemelt het van de IC's, weerstanden en (nog meer) condensatoren. Nadat ik het geheel volgens bovenstaand schema heb aangesloten gaat de spanning erop. En waarempel, het werkt !
hoi rob, ik ben een studente aan de design academy in eindhoven en ben af aan het studeren. mijn afstudeer project is een lamp. een lamp die meebeweegt met de functie van de tafel, dus bv als je aan het werk bent je een lekkere lamp hebt met goed licht, en een sfeer licht als je lekker met zijn tweetjes aan het dineren bent. dus een lamp die je uitkan trekken( het zelfde principe als een bureaulamp van een aantal jaren geleden) en dat tijdens het in en uitvouwen van de lamp, de lampjes dimmen en weer feller zijn. nu ben ik al een tijdje aan het zoeken of dit mogelijk is, maar iedereen vertelt me dat je LEDjes niet kan dimmen en nu lees ik hier dat het wel kan. Ik wil graag LEDjes gebruiken omdat ik stof ga gebruiken aan de onderkant van de lamp en halogeen lampen ofzo te warm worden. zou je me kunnen helpen, of informatie kunnen geven over het dimmen van LEDjes. ik hoop dat je zin en tijd hebt om t me even uit te leggen aangezien ik geen electronica wonder ben. dus asjeblieft, help me?!??!?!?!?
BeantwoordenVerwijderengroeten sarah jansen
mijn mail adres : sarahjharas@hotmail.com
Hallo Sarah,
BeantwoordenVerwijderenJe kan LEDs inderdaad niet dimmen op de 'ouderwetse' manier; door bijvoorbeeld de spanning te verlagen. |Met LED dimmers wordt de LED gedimmed door zeer snel achter elkaar de LED aan- en uit te schakelen. Het oog ziet hier niets van, en het effect is dat de LED zwakker gaat branden. Dit dimmen gaat alleen met gespecialiseerde electronica. Op http://www.dotlight.de/shop/index.php/cPath/79_135 zijn een aantal van die dimmers te zien, ik ben van plan met zo'n dimmer de LEDs op m'n fiets te dimmen. Ik kan uit je verhaal niet opmaken welk soort LEDs je wilt gaan gebruiken. Je hebt de keuze uit de 'klassieke' LEDs, en er zijn tegenwoordig ook LEDs die heel wat meer licht uitstralen (zie bijvoorbeeld http://www.luxeon.com/). Als je LEDs wilt gebruiken op een plek waar weinig warmte afvoer is, ben je beperkt tot de 'klassieke' kleine LEDs, want de Luxeon LEDs worden ook warm en moeten gekoeld worden om te voorkomen dat ze snel stuk gaan.
Er is op internet wel het een en ander te vinden over het dimmen van LEDs, maar het wordt al gauw erg techisch, en dan gaat het ook mij boven de pet. De firma www.dotlight.de is eigenlijk de enige firma in Europa die kant en klare LED dimmers verkoopt. Kijk eens wat rond op die site. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Mocht je nog vragen hebben, laat het mij weten.
Met vriendelijke groet,
Rob Broek.
PS: succes met je opdracht. Ben benieuwd wat het wordt...
Hoi Rob, erg interesante uiteenzetting. Ik was een beetje aan het grasduinen om ledlichtjes aan te wenden als nachtverlichting in een traphal maar vind dat de lichtopbrengst niet te mag zijn.
BeantwoordenVerwijderenAls je leds gaat dimmen door ze snel aan en uit te schakelen zoals je, in je reactie aan Sarah, uitlegt, gaat de levensduur dan niet naar beneden?
IS dat erg duur zo'n dimmer en moet je het altijd zelf monteren?
Hallo Paul,
BeantwoordenVerwijderenDe leeftijd van LEDs gaat niet naar beneden. LEDs hebben er geen last van als ze snel achter elkaar uit- en aan geschakeld worden. Sterker nog: als je LEDs voor de helft dimt, staan ze dus voor de helft van de tijd uit, en gaan ze twee keer zo lang mee...
Voor wat betreft de prijzen en het monteren, ik zou even op de site van Dotlight kijken. Volgens mij hebben ze ook min of meer kant en klare systemen.
Hoi Rob, wat een fijnen ontwikkeling!
BeantwoordenVerwijderenIk ben al een hele tijd op zoek naar een manier led's te dimmen voor de verlichting op m'n treinbaan en het feit dat ze twee x langer mee gaan maakt het ook 2x zo leuk....
Beste Rob, Deze dimmer interesseert me omdat ik met lED licht fotografeer. Ik heb een Rosco LitePad kit. en daarin zit wel een dimmertje, goed voor een LED paneel maar ik zou er nog wat bij willen en zelfs een soort dim tafeltje maken waarop in, onafhankelijk van elkaar, verschillende van die LED Panelen kan dimmen. Zou het mogelijk zijn om om met dat apparaatje dat je hier laat zien een LED paneel van 2 Ampère (= 31x31 cm groot) te dimmen? Alles werkt op 12V DC.
BeantwoordenVerwijderenDank je,
Philippe
beste Rob,
BeantwoordenVerwijderenIk ben op zoek naar een dimmer waarmee ik mijn Rosco LitePad kan dimmen. Dat apparaatje ziet er goed uit maar kan dit een LED paneel (= 31x31 cm groot) van 2 Ampère dimmen?
Hallo Phillipe.
BeantwoordenVerwijderenIk heb de dimmer destijds gekocht op dotlight.de Heb het even nagelopen, misschien is dit wat jij zoekt:
http://www.dotlight.de/products/en/LED-accessories/RGB-Driver-Dimmer/LED-Dimmer-with-potentiometer-8A.html
Erg interessant, bedankt!
BeantwoordenVerwijderen