19 oktober 2022

Fietsen met remperikelen

De frequentie van mijn fietstochtjes is wat gedaald de laatste weken. Dat komt niet omdat ik er minder zin in heb, maar omdat ik wat rem problemen had waarvan ik de oorzaak in eerste instantie niet zo snel kon vinden.

Het begon nadat ik afgelopen voorjaar de remmen had bijgesteld. Na het bijstellen liep een van de remmen aan. Het vreemde was, dat dit niet altijd gebeurde. Afgelopen zomer was er bijvoorbeeld niet veel aan de hand. Maar de laatste weken, met het natter worden van de wegen, werd het alleen maar erger. 

Voor vertrek controleerde ik vaak of de wielen vrij liepen, en ging dan pas op pad. Ik kon vaak maar moeilijk op gang komen. Dacht eerst nog dat de banden te zacht waren, of ik gewoon zelf niet zo lekker in elkaar zat. Tot ik erachter kwam dat de oorzaak bij mijn linker trommelrem zat. Bij de Quest heb ik die problemen ook gehad, en daar lag de oorzaak bij het (verroeste) scharnierpunt van de twee remschoenen. 

Ik was bang dat dit nu ook bij de DF het geval was, want volgens mij moet dan de hele voorpoot eruit  om het ding te kunnen smeren. En daar heb ik geen zin in. Na wat geëxperimenteer kwam ik er achter dat het probleem niet het scharnierpunt was, maar de remkabel zelf. Deze liep helemaal niet meer soepel door de buiten kabel. Hierdoor veerde de remschoenen niet meer terug, waardoor de rem bleef aanlopen.

Afgelopen weekend dus de kabel eruit gehaald. De nieuwe is onderweg. Reparatie (en verslag) volgt. Hierbij dan nog een fotoverslag van de fietstochtjes in oktober.




3 opmerkingen:

  1. Mooie foto's. Succes met je rem. Niets is zo vervelend als een tegenwerkende fiets. Gelukkig heb je het lek boven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem16:59

    Mooie prenten weer als vanouds. Ze hoeven het je duidelijk niet meer te leren. Vooral de laatste twee zijn om te smullen.
    Groeten,
    Wim Schermer

    BeantwoordenVerwijderen