19 november 2020

Project Arduino in DF: eindelijk klaar !

Nu wordt het toch eindelijk tijd om het Arduino project in de DF af te maken. De stuurschakeling is klaar, het achterlicht kan gemonteerd worden, en de doos met de Arduino kan ik inbouwen. Er moesten alleen nog wat kleine puntjes op de i gezet worden. Eén van die puntjes was het dimlicht. Dit worden twee ledjes die ik bovenop de Inoled koplamp plaats. Dit vergt niet zoveel denkwerk. Stukje printen, plakkertje eronder. Klaar.

Hierboven een foto van de ledjes. Met 20mA zijn ze lekker zuinig. Recht van voren gezien geven ze in het openbaar verkeer genoeg licht om op te vallen. Zelfs overdag.

Meer denkwerk ging zitten in de schakelaars voor de claxon en het bladerknopje voor het oled scherm. Deze schakelaars komen in de beide uiteinden van het stuur. Het schakelaartje is een simpele 12x12 mm drukschakelaar:

De uitdaging zat er in om iets te printen waarin deze schakelaar goed past, en het liefst met zo min mogelijk onderdelen te monteren is. Na heel tekenen, testen, weggooien en opnieuw ontwerpen kwam ik uiteindelijk met een werkbaar principe:


In deze geprinte buis monteer ik het drukknopje, met het kleine vierkante blokje ernaast zet ik de drukknop met twee verzonken schroefjes vast. De drukknop (hieronder in het rood, een dwarsdoorsnede van mijn bedenksel) wordt ingedrukt door het gele knopje eronder, dat ik in één keer mee print. Dit gele knopje zit los in de print, maar kan er door de vorm niet uitvallen.


Deze hele buis gaat in een van de stuur uiteinden. Ik heb de buis zó lang geprint zodat ik deze met een schroefje door de aluminium stuurbuis vast kan zetten. Achteraf was dit niet nodig, de buis zit nu klemvast. 

Het schakelkastje voor de Arduino is nu ook klaar om op het stuur gebouwd te worden:


Met het schakelkastje bedien ik zo meteen het dim- en groot licht, de richting aanwijzers en de interieur verlichting. Verder zit er nog een aan/uit schakelaar op voor de Adruino op, en een schakelaar om tussen de twee accu's te schakelen.

De bedrading omleggen naar het stuur was even een flink uitzoek werkje. Een deel van de draden spaghetti hieronder moest verlengd worden naar de stuurbrug voorin de DF. Gelukkig hebben de draden ieder een andere kleur, en is uit de documentatie van Intercitybike ook makkelijk te achterhalen waar alles naartoe loopt.


De grootste uitdaging die ik had was het om-solderen van de draden bij de knipperlichten in de neus van de DF. Omdat de knipperlichten met de Arduino anders geschakeld worden, moest ik + en - omwisselen. Ik moest mij eerst door een laag siliconen kit heen worstelen en daarna met beleid de Tesa kabelboom tape verwijderen. Daarna de kabels los solderen en weer in de omgekeerde volgorde vastzetten. En dit alles met één hand, omdat ik net iets te breed ben om met alletwee m'n schouders door de 'motorkap' te kunnen. 


De schakeldoos gaat  achter de 'driehoek' / stuurbrug / trapbuis steun (hoe heet dat ding ?). 


Het past gelukkig allemaal prima. Ik had dit natuurlijk eerst wel van tevoren uitgemeten, maar omdat ik er niet goed bij kon, kan je soms toch voor onaangename verassingen komen te staan. 
Het achterlicht ging er gelukkig een stuk makkelijker in. Helaas was hier de pasvorm niet helemaal ideaal. De kap is iets te kort. Van veraf valt dat gelukkig niet zo op. Misschien dat ik volgend jaar een verbeterde versie van het achterlicht ga printen. Deze winter ga ik er in ieder geval niets meer aan doen.


En dan tot slot de stuur schakeling, met indicatoren voor de knipperlichten, groot- en dimlicht, het accu niveau en de buiten temperatuur. Met de bladerknop rechts in het stuur kan ik door de verschillende schermen bladeren, met meer informatie over de accu's en de lichten.

De twee accu's krijgen ieder een plekje naast de veerpoot boven de voorwielen. Ze zitten vast met klittenband aan de fiets, zodat ik ze makkelijk los kan maken en binnen opladen.


De elektra draden heb ik netjes weggewerkt met Tesa kabelboom tape en vast gelijmd met smelt lijm. De draden zijn nu netjes uit het zicht, net zoals het was toen ik de fiets kocht.


Ik fiets er nu een aantal weken mee. Er zijn wat kleine kinderziekten. Het gebeurt mij soms dat ik tijdens het rijden per ongeluk de accu schakelaar aantik. De Adruino valt dan even uit. Misschien moet ik even aan die schakelaar wennen, en anders print ik een klein opstaand randje rondom de schakelaar. We zien wel.

Een ander vreemd fenomeen is het gedrag van klittenband op PLA. Bij vochtig en koud weer laat de kleeflaag los. Eenmaal binnen en op temperatuur plakt een en ander weer als de neten. Eén van de accu's kieperde zo tijdens het rijden van de wielkast naar beneden. De klittenband heb ik daarna met superlijm op de accuhouder gelijmd. Dat werkt dan weer wel. 

Oh ja, ik vergeet de claxon:


De claxon werkt als een tierelier, genoeg herrie van voren. En ik heb de keuze tussen een normale (gewone) toeter en een irritant maar zeer goed werkend jengel geluid. Zelfs een buslading scholieren hoort dan dat ik eraan kom, en dat wil wel wat zeggen 😃.


8 opmerkingen:

 1. geweldig mooi gemaakt Rob. Mijn compliment. Het zou mooi zijn als zo iets er al in zou zitten, als eerste montage

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank ! Het zou inderdaad mooi zijn als dit er al in zou zitten. Ik denk alleen dat de prijs nogal omhoog zou gaan, ik heb er een flink aantal uurtjes aan besteed om dit in te bouwen.

   Verwijderen
 2. Dat ding heet schoen.
  Mooi werk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit me helemaal bij Piet aan! Knap stuk werk, mag je best trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Rob, zoals ze zeggen "hier kun je mee thuis komen" erg netjes, geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen