17 april 2020

Molenroute

Vanwege het aanhoudende mooie weer en omdat de verwachting was dat het gisteren ochtend windstil zou worden, had ik de avond daarvoor een korte molenroute rond Gorinchem uitgestippeld. Als je de gemiddelde Nederlander zou vragen waar je de dichtstbijzijnde molen kan vinden, dan moet hij of zij meestal lang denken. Dat overkwam ons een keer toen we lang geleden een paar Fransen over de vloer hadden, en zij uiteraard als eerste een molen wilden bekijken. Het eerste waar we aan dachten was Kinderdijk, maar dat is zelfs met de auto even rijden. Maar na lang nadenken kwamen wij er tot onze schaamte achter dat er in Gorinchem alleen al vier molens staan, twee op de stadswallen, en twee in een achteraf gebiedje, omringd door sportvelden en (snel) wegen.

Als je tegenwoordig snel wilt weten waar de dichtstbijzijnde molens te vinden zijn is daar gelukkig de Molendatabase. Elke molen is daarop te vinden (zelfs tredmolens, zo'n ding aangedreven met een paard of zo. Jawel, ze bestaan nog). Molens met naam en toenaam erbij, bouwjaar, verbouw jaren, bovenwiel maten, termen als 'zeer aardige baard', sleepluiwerk, vangstok, kneppel, pal, al of niet met losse Vlaamse blokvang. Voor de insiders ongetwijfeld gesneden koek, maar voor mij abracadabra.

Als ik iemand zou horen zeggen dat een molen een 'zeer aardige baard' heeft, zou ik denken dat hij een slag van de molen heeft gehad.

Maar goed, het was gelukkig windstil gisteren ochtend, en nog mooi weer ook.

De Oostmolen in Gorinchem (Wipmolen, gebouwd in 1817)

De Westmolen even verderop in Gorinchem (Wipmolen, gebouwd in 1814)

De Scheiwijkse molen in Hoornaar (Wipmolen, gebouwd in 1638)

De Oudendijkse Molen in Noordeloos (Wipmolen, gebouwd in 1683)

3 opmerkingen:

  1. Hallo Rob, schitterende foto's weer. Ik ben zelf velomobiel rijder en ook vrijwillig molenaar. Vanuit Nieuwegein kom ik vaak de kant van Meerkerk en ook Kinderdijk op. Het is bijna ongelofelijk hoeveel molens er in die streek nog staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad zo. Deze week kwam ik er weer een tegen waar ik al vaak ongemerkt aan voorbij ben gereden.

      Verwijderen