21 september 2015

Arduino project 11: Griep !

In de 'planning'van mijn Arduino had ik het niet ingecalculeerd. Maar ik had kunnen weten dat het er aan zat te komen, want daar kan je bij mij de klok (redelijk) op gelijk zetten. Griep. Door snot, koorts en algemene hangerigheid van geest en lichaam is de voortgang in het Arduino project de laatste weken wat tot stilstand gekomen. Althans, de sneltreinvaart die er in het begin in zat, is nu tot het niveau 'oude paardenkar' gereduceerd. Is er dan helemaal niets geknutseld de laatste weken ? Jawel ! Ik steek van wal:

De 3D prints voor de behuizing van de elektronische schakeling zijn af, dus kan het Grote Inbouwen beginnen. Nu is een gemiddelde Velomobiel 'zomers vrij droog, maar dat kan in de rest van het jaar nog wel eens omslaan, zeker als het regent en de berijder al zwetend onder de schuimkap de elementen trotseert. Dan kan het klimaat in de fiets al snel oplopen tot niveau 'klamme sauna'. Om de electronica tegen deze zwetende elementen te beschermen, impregneer ik de compnenten eerst met een laag 'plastic - componenten - vitaal - spray'. Eerst natuurlijk alle contacten afplakken, anders werkt zometeen de hele zooi niet meer.



Buiten in de tuin worden alle componenten uitgestald en van een fijn laagje plastic voorzien. De Arduino hierboven ziet er drijfnat uit, maar het is allemaal plastic wat er glimt. Het bordje wordt hierdoor weliswaar niet water bestendig, maar in ieder geval wél condens bestendig.

Als na een paar minuten het spul is opgedroogd kan het grote monteren beginnen. Alle schakelaars, connectoren, voedingen, draaiknoppen en draadjes moeten samen met de Arduino en het scherm in een kastje van 18 x 13 x 6 cm gepropt worden.


Het display is ongeveer 10° gedraaid, waardoor het voor de bestuurder wat makkelijker afleesbaar is


Aan de onderkant twee USB connectoren, voor het opladen van smartphone en/of andere apparaten. Daarnaast de USB connector voor de Arduino, waarmee ik deze makkelijk kan herprogrammeren zonder dat de hele kast open moet. Daarboven de zwarte keuze-schakelaar voor de twee accu's


In de kast zit de Arduino, met alle verbindingen via stekkertjes. Alles trillingsvast, zodat de zooi na 100 kilometer rammelen niet uit elkaar dondert.


Hierboven een onderaanzicht van de kast. Ik heb de kabels nog niet netjes weg gewerkt of samen gebonden, want ik heb nog niet alle verbindingen doorgemeten.

Op mijn huidige schakeldoos zitten mooie connectoren van Binder. Daarvan heb ik er twee over, die ik gebruik voor de accu's. De rest gaat via ouderwetse RS232 connectoren. 


Zo'n stekker oogt minder fraai dan m'n huidige 19 pins Binder connector, maar ik kan deze niet overzetten van mijn huidige schakelkast, omdat ik dan de komende tijd zonder licht op de fiets zit. Dan maar even zo dus. Ik beschouw dit elektro-kastje vooralsnog als een tijdelijke testversie. Waarschijnlijk print ik volgend jaar een nieuw kastje, met wat mooier afgeronde hoeken. En dan is er ook weer plaats voor de mooiere connectoren.

De komende tijd moet er in ieder geval weer flink geprint worden, om alle lampen een mooie behuizing te geven. Wordt vervolgt dus.....

1 opmerking: