09 augustus 2015

Arduino project 8: nieuwe dimbare LED-koplampen

Al zes jaar rijd ik rond met twee B&M Cyo Sport koplampen. Deze voldoen eigenlijk nog prima, maar ik ben van plan om twee ringleds rondom mijn koplampen te monteren en deze als verlichting, c.q. knipperlicht te gebruiken. En daar zijn mijn Cyo's net te groot voor. Op Ebay vind ik flink wat fiets koplampen. Na wat zoekwerk vind ik twee geschikte kandidaten. Een lampje met een diameter van 42 mm waar de ringleds mooi omheen gaan. Ze krijgen een 5V voeding van een USB stekkertje, dat past dus mooi bij de rest van mijn 5V apparatuur (de ledstrips en de sensoren rond de Arduino). De lampen kosten $9,50 per stuk, dus daar kan ik mij geen buil aan vallen.Na een aantal weken komen de lampjes aan. Ze zien er netjes uit, maar al gelijk dient zich een probleem aan: er zit een drukknopje aan de achterkant van de lampjes. 1x drukken is knipperen, 2x drukken is half licht, 3x drukken is vol licht. Dat is handig als zo'n lampje op het stuur van je fiets gemonteerd is, maar bij mij zitten ze voorin de neus van de Quest. Dan kan ik ze natuurlijk met m'n grote teen bedienen, maar dat is niet echt praktisch, zeker niet in de winter.

Ander 'nadeel' is dat de lampjes nogal fel branden, zeg maar gerust op de stand 'kleine supernova'. Dat is mooi op een onverlichte polderweg, maar niet in de bebouwde kom. De alom gebruikelijke smoes dat 'ik zo slecht zichtbaar ben' gaat dan natuurlijk niet meer op, maar om nou oogverblindend door de stad te gaan rijden is ook een beetje teveel van het goede. Ik moet die dingen dus zien te dimmen naar een sociaal meer aanvaardbaar niveau. De lampjes zijn elk voorzien van een CREE XM-L T6 led. Deze kunnen 700 tot 3000 mA verstouwen, als ik de lampjes doormeet, blijkt dat de mijne bij 700mA al net zoveel licht geven als een gemiddelde PC-Hoofdstraat trekker. Ik ga op Ebay op zoek naar geschikte voedingen, en vind na enig zoekwerk het volgende:
De voedingen zijn klein (26 bij 15 mm) en leveren 700mA, bij een ingangs-voeding van 2 tot 28V. Verder zijn ze nog voorzien van een PWM aansluiting, waardoor ik ze kan dimmen met de Arduino. Ze kosten maar $2,50 per stuk.

 


Wanneer de voedingen binnen zijn kan ik beginnen met slopen. Dat gaat gelukkig vrij makkelijk.


De led zit op een stevig metalen huis, samen met de schakeling die het lampje van de juiste voeding moet voorzien. Het metalen huis fungeert ook als koeling, want de led wordt behoorlijk warm als deze een tijd aan staat.Hier het drukknopje waar ik in mijn geval dus geen moer aan heb. Eruit met dat ding.


De oude voeding gaat er tussenuit, en ik sluit de draadjes direct aan op de CREE led. De nieuwe voedingen plaats ik ergens boven het rechter wiel, vlak bij het nog te bouwen nieuwe bediening paneel.Nu moeten de beide voedingen aangesloten worden op de nieuwe koplampjes. Ter beveiliging tegen stroompieken zet ik een condensator over de voeding, en gaat er een weerstand van 470ohm in het PWM signaal dat van de Arduino komt. Dit alles soldeer ik op een PCB bordje (ook weer van Ebay). Door middel van een schakelaartje dat straks op het 'dashboard' komt kan ik het PWM signaal onderbreken, zodat ik een soort van grootlicht / dimlicht schakelaar heb. Een en ander ziet er als volgt uit:


Nu is nog het wachten op de diverse voedingen voor de ledstrips. Als deze binnen zijn kan ik langzaamaan gaan beginnen met het in elkaar zetten van de hele zooi en het een en ander in mijn fiets gaan inbouwen.

10 opmerkingen:

 1. kon je de schakelaar niet vervangen door een relais en deze aansturen met je arduino?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je er nog 1 extra wilt, dan heb ik er nog 1 liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze lampjes zijn van boven niet 'afgeschermd' en daardoor zijn ze extreem verblindend voor het overige verkeer.

  Bij officiële/goedgekeurde koplampen zie je de ledjes nooit, ze geven licht via een spiegelende achtergrond en daardoor wordt de lichtbundel aan de bovenkant afgeschermd.

  Ik rijd ook met deze lampjes rond in de winter, maar gebruik ze als bermverlichting en heb van afvoerbuis een soort kapjes gemaakt waardoor ze niet meer verblindend zijn. Op mijn blog staan wel foto's.

  Succes met deze lampjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het vermogens rendement van die regelaars?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Birger: dit heb ik expres zo gedaan. Een Arduino is een kleine computer. Ik werk in de IT, en ik weet dat die dingen nogal eens de geest willen geven, en vaak op de meest vervelende momenten. En dan wil je niet ineens in het donker komen te staan. Dus als mijn Aruino stuk gaat of blijft hangen, kan ik nog gewoon de koplampen bedienen.

  @ Rode Pioneer: volgens de (Ebay) fabrikant moet dit 96% zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik werk zelf met deze dingen:
  https://www.meanwell-web.com/nl/product-info/dc-dc-converter/led-driver/gt-501-w/ldd-700l/product/LDD-700L

  waarschijnlijk zelfde ontwerp/specs maar betere behuizing en mountable op pcb.

  Die ronde lampen zou ik je trouwens afraden. Verblindend en tegenwoordig genoeg echt goede lampen op de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Rode Pioneer: Die Meanwell voedingen ken ik. Is een goed merk. Ik heb er daarvan twee liggen om de ledverlichting van mijn aquaruim te voeden (deze worden ook gedimd).

  Ik denk dat ik het met die koplampjes even een jaar ga aankijken. Ik zal ze gaan dimmen als dat nodig is, en anders gaan er volgend jaar andere in. Er is inderdaad genoeg te vinden tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi en boeiend project. Het is een heel andere benadering dan wat je normaal ziet.

  Wat jouw lampen betreft: ik volg de anderen hierin. Indien je lampen hebt die aan de Duitse normen voldoen, zijn ze afgekapt. Bijkomend heb je meestal een bredere lichtbundel, waardoord de berm mee verlicht wordt. Het nadeel is evident: je vindt je niet in China en de prijs zal dus aardig hoger uitvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk project! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Pas op dat je niet teveel in een keer wilt doen. Zou jammer zijn als er voortijdig de klad in komt en het uiteindelijkk niet in de fiets terecht komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Kees. Ik ben nog steeds bezig. Maar ik moet er inderdaad voor waken om niet teveel tegelijk te doen. Binnenkort volgt weer een update....

  BeantwoordenVerwijderen