30 juli 2015

Arduino project 7: wachten en problemen met ledstrips

In de voortgang van het Arduino project zit een beetje de klad, de laatste week. Dit heeft een aantal oorzaken: de gestage stroom van Ebay-pakjes uit China stopte plotseling op raadselachtige wijze. Mogelijk kwam dit door de acties van de pakketbezorgers van PostNL, of door acties elders in de wereld. Sinds begin deze week is de stroom weer op gang gekomen, dus kan ik weer aan het werk.

De tweede kink in de kabel waren de vreemde problemen die ik had met de ledstrips. Ik gebruik hiervoor de library van Fastled (versie 3.0.3). Het vreemde aan het probleem was dat wanneer ik meer dan vier ledstrips tegelijkertijd aanstuurde, deze niet meer uit wilden gaan, maar allemaal groen bleven branden. Nadat ik dagenlang heb zitten klooien aan de Arduino code en de draadjes van de aansturing, had ik het probleem nog steeds niet gevonden. Ik stond op het punt om de spreekwoordelijke pijp aan de even spreekwoordelijke Maarten te geven, toen ik dacht aan het forum van Fastled. Nadat ik mijn probleem daar gedumpt had, kreeg ik binnen vijf minuten antwoord van de beheerder. De oplossing zou zijn om een nieuwere versie van de library te downloaden, die zich nog ergens in bèta versie op de website moest bevinden. En voilà ! Het probleem was verholpen !

De derde kink werd wederom veroorzaakt door de ledstrips, en was eigenlijk mijn eigen stomme fout. De kleur van de leds veranderde wanneer er meer stroken brandden. Wit lukte niet meer; dit werd geel/oranje. En oranje werd rood. Hier ook weer een tijd naar de oorzaak lopen zoeken. De oorzaak lag in de voeding van de leds. Ik had een 10A step down voeding van 12 naar 5V aangesloten. Nu geven mijn accu's normaal gesproken ongeveer 11.7V, maar als deze wat leger raken, dan zakt dit naar ca 10.5 V. De step down voeding kon daar niet goed mee overweg, waardoor de leds minder spanning kregen. Een WS2812 ledje in een ledstrip bestaat uit drie hele kleine leds met de kleuren blauw, groen en rood. Blauwe en groene leds geven er bij lagere spanning eerder de brui aan dan rode leds, vandaar de kleurverschuiving naar rood die ik waarnam. Dit had ik natuurlijk veel eerder kunnen bedenken, soms is de oorzaak van een probleem zo simpel dat je er gewoon overheen kijkt.

Deze voeding is dus (voor mij) waardeloos. Ik heb andere voedingen voor de ledstrips nodig. Tien Ampère step down voedingen zijn nogal groot en lomp, dus heb ik op Ebay een aantal kleinere converters besteld, die ik wat makkelijker kwijt kan. Dus dat wordt weer even wachten op Tante Pos. Wordt vervolgt.

In: 4.5-23V, uit: 1-17V. 1.8A

In: 4-30V, uit: 1.3-36V. 5A

In: 4.5-28V, uit: 1.3-17V. 2A

Geen opmerkingen:

Een reactie posten