05 juli 2015

Arduino Project 3. De ledstrips op de Quest

De ledstrips waarmee ik de zijkant van mijn Velomobiel wil gaan versieren moeten van kleur kunnen wisselen. Deze zijn rood aan de achterkant en wit aan de voorkant. Verder moeten ze oranje kunnen knipperen als ik ze als richting aanwijzer gebruik. Na een niet zo lange zoektocht op internet bleek dat de leds die luisteren naar het typenummer WS2812B hiervoor het best geschikt zijn. Deze zijn van het laatste type, en ik ga van de redelijk simpele theorie uit dat nieuw beter is. Vandaar dus.

RGB ledstrips zijn te verkrijgen in drie verschillende uitvoeringen: 30, 60 of 144 leds per meter. Voor de veiligheid koop ik de uitvoering van 144 leds per meter, dan heb ik altijd voldoende licht. Op Ebay vind ik een aanbieder die strookjes van 5 cm levert. Dit is handig voor de eerste testopstelling, en ik koop er vier strookjes van.


Voor de besturing van de strips maak ik gebruik van de library van FastLed. Ik was eerst begonnen met de library van Adafruit, maar deze was nodeloos ingewikkeld en de documentatie was bij lange na niet zo uitgebreid als die van FastLed. De library van FastLed heeft een nadeel; niet alle poorten op een Arduino Mega zijn te gebruiken.

Voor het aansluiten van van een ledstrip zijn drie pinnetjes nodig, twee voor de 5V voeding en één voor de dataverbinding met de Arduino. Op internet lees ik tegenstrijdige berichten over het gebruik van weerstanden en condensatoren, maar al vrij snel merk ik dat deze nodig zijn, omdat ik de eerste chip op de ledstrip opblaas door deze componenten achterwege te laten. Dus, even voor de goede orde: de 1000µF condensator en de 470Ω weerstand is toch echt nodig. Deze moeten dan als volgt worden aangesloten, waarbij de condensator (hier niet bijgetekend) over de +5V en de gnd- polen geplaatst moet worden.


Ik word hierbij goed op weg geholpen door een mooie Netherlands-talige website, te vinden in bijgaande link. De zijlichten worden, rekening houdend met de voor de Mega beschikbare pinnetjes, in mijn project als volgt aangesloten:


Dit ziet er dan in de werkelijkheid als volgt uit:


En dan nu aangesloten op de Arduino, met de rotary encoder en de achterkant van het lcd scherm op de achtergrond.


Nu volgt nog het programmeerwerk voor de knipper- en zijlicht functie van de ledstroken, maar daar is het (eigenlijk) nog te warm voor.... ;-)

1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen hoe je dit allemaal opzet. Ben erg nieuwsgierig naar het eindresultaat.

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen