24 maart 2014

Afscheid van achterband

Na 7 jaar en 20.000 kilometer (even voer voor de statistici onder ons) afscheid genomen van m'n oude trouwe Kojak achterband. De aanleiding was een lek dat ik een week of twee had opgelopen. Niet eens een groot lek, maar zo'n langzame sisser.

Tijdens het plakken van de binnenband viel mijn oog op de buitenband. Deze zag er uit als een flinke Zwitserse gatenkaas, en ik verbaasde mij erover dat ik de laatste tijd niet meer lekken had gereden. Bovendien was één van de wangen van de band verdacht dun geworden. Tijd dus voor een nieuwe. Maar welke ? Ymte kwam met een aantal bandjes, en op de website van Wim Schermer kwam ik een mooie test tegen van een aantal 26" banden.

de Zwitserse gatenkaas.

Mijn keuze viel op de Marathon GreenGuard. Na twee dagen werd de band in een grote doos door Tante Pos afgeleverd. Het omleggen vergde enige overreding; de band is stugger dan de Kojak. Toen de band vers uit de doos kwam dacht ik dat deze flink veel dikker en volumineuzer was dan de Kojak, maar toen de band eenmaal om de velg lag viel dat reuze mee.

De Schwalbe Kojak

De Schwalbe GreenGuard

Afgelopen zondag heb ik er een testritje mee gereden (107 km, oké, niet echt een testritje, meer een testtocht). Maar door een aanzwellend griepje kon ik niet goed beoordelen of de band nou lichter rijdt dan de Kojak of niet. Daarvoor zal ik een nieuwe tocht moeten uitvoeren bij betere gezondheid. Maar dat is niet erg, want de lente komt eraan :-)

2 opmerkingen:

  1. Banden zijn iets geks : ik ben héél tevreden over de 26" Kojaks op mijn Rans Stratus XP, maar ik heb er ooit eentje achterop de Strada gelegd en dat reed voor geen meter. Heb ik er na minder dan 50km terug afgehaald en vervangen door een Big Apple. Die ligt er nu nog steeds onder, maar zal -nu de winter (?) toch voorbij lijkt- weer vervangen worden door de Geax Tattoo Light. Is m.i. nog steeds de lichtst lopende band ....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik kan me niet eens heugen wanneer / of ik de achterband ooit vervangen heb eigenlijk...

    BeantwoordenVerwijderen