12 februari 2009

Nieuwe GPS


De quest-tochten van de afgelopen jaren heb ik ondernomen met een veelheid aan navigatie-hulpmiddelen. Ten eerste natuurlijk mijn interne kompas. Voordelen: altijd aanwezig, nadelen: niet erg betrouwbaar. Verder heb ik natuurlijk gewone papieren kaarten gebruikt (wellicht nog bekend uit een grijs verleden). Met TomTom heb ik ook al wat avonturen beleefd, dit toestel is redelijk onbekend met het fenomeen 'fietsnavigatie' en geeft dus niet altijd (lees altijd niet) de gewenste resultaten. Tevens heb ik enkele routes afgelegd langs het fietsroute knooppunt, maar deze kunnen voor een Quest soms vreemd uitpakken. Ik ben op deze manier regelmatig over rulle zandpaden en ontoegangkelijke fiets/voetpaden gestuurd

Meer succes had ik met mijn oude Garmin Venture. Thuis stippelde ik urenlang routes uit langs plaatsen die er zo op de kaart wel mooi uit zouden kunnen zien. Deze routes zette ik vervolgens via de com-poort van m'n pc op de Garmin. Helaas heeft mijn nieuwe computer geen com-poort meer, dus moest ik uitkijken naar een ander apparaat. En gezien de technische vorderingen op dit gebied werd het wel tijd om naar een nieuwe GPS uit te kijken.Mijn eerste keuze viel op Garmin, omdat daar verreweg de meeste kaarten voor beschikbaar waren. Verder wilde ik een groot scherm, en met kleur. Na een snelle selectie kwam ik uit op de Garmin Oregon of de Colorado. Na veel wikken en wegen ben ik gezwicht voor de laatste. Waarom ? De Oregon heeft een aanraakscherm, en omdat ik zomers nogal zweet in de Quest (wie niet), zal het beeldscherm in no-time veranderen in een vlekkerige pekelbrij. Verder ga ik het ding niet alleen voor fietsen maar ook wandelen en rugzak trekkings gebruiken, en dan lijkt mij een aanraakscherm wat minder duurzaam dan een gewoon scherm. Vandaar dus. Uiteraard heb ik gelijk de fietsroutekaart van www.onroute.nl besteld. Bij deze een laatste plaatje. Nu nog een plaatsje in de fiets vinden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten