18 januari 2009

Weke wangen in Primo Comet

De afgelopen maanden bemerkte ik tijdens mijn fietstochten dat m'n fiets her en der steeds meer herrie ging maken. Nu was dat meestal van voorbijgaande aard, maar één rammelbron bleek hardnekkig. Sterker nog, ze werd steeds sterker.

Het probleem lag bij m'n rechter voorwiel, het rammelde. In eerste instantie vermoedde ik dat ik na de laatste lekke band de binnenband niet goed terug had gezet. Maar na controle bleek hier niets van. Een andere oorzaak zou het lager kunnen zijn, maar er zat geen speling in het wiel, dus die optie viel ook af. Het wiel liep mooi, zonder hobbels en bobbels.

Maar als ik reed was het te horen... wobbel bobbel.... wobbel bobbel. Precies in de maat van één omwenteling. Maakte ik een bocht naar rechts, dan zwol het geluid flink aan, en kon ik de fiets zelfs voelen trillen. Maar aan de band was niets te zien.....

Vandaag de band er maar eens afgehaald. Tot m'n schrik zag ik dat de wangen van de band op twee plaatsen flink beschadigd waren. Dit was mij niet opgevallen om dat de beschadigingen aan de wielkast-zijde van de band zaten. Ik vraag mij af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Meestal beschadig je de wangen van een band door het raken van een stoeprand. Maar dat gaat een beetje moeilijk aan de binnenzijde....

Gelukkig heb ik dit op tijd gemerkt. Een klapband aan je voorwiel met een gangetje of 40km/h kan wel eens verkeerd aflopen. Ik heb 8000 km op de band gereden. Misschien wordt het eens tijd om nieuwe banden te bestellen.

Hieronder een plaatje van de overleden band.Overigens ben ik voor de rest zeer tevreden over de bandjes. Over 8000 kilometer drie lekke banden gehad.

5 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Op basis van onderzoek op internet (geen eigen ervaring) denk ik dat de Primo Comets erg goede banden zijn. Snel en duurzaam.

  Helaas snel, duurzaam & niet meer te verkrijgen.....

  Ik heb hoop dat de Schwalbe Marathon Supreme banden (HS 382) een waardig vervanger zullen zijn maar weet niet of die al leverbaar zijn.

  Groet, René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Rob,
  ik heb een winkel in amerika gevonden waar ze nog aangeboden worden, ik hoop dat de site up-to-date is.
  http://www.cyclescalhoun.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heren, bedankt voor de reacties. Ik heb echter al twee nieuwe voorbanden bij Ymte besteld. Heb eerlijk gezegd geen idee welke het zijn, maar ik ga uit van de banden die Velomobiel op dit moment op de website aanbiedt; de Vredestein HPV Slick. Ben benieuwd....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had vandaag 'n soortgelijke ervaring waarbij je achteraf dankbaar bent op 'geluidjes van de wielen' te hebben gereageerd!
  Ik kwam met de Thys 222 uit 't werk en hoorde iets tikkend aanlopen vanaf het achterwiel...
  Bleek 'n U-vormig ijzerdraad onderdeel ergens van te zijn dat met beide punten in 't loopvlak van m'n band was gereden: de weerstand van 't lostrekken overtuigden me van de kwaliteit van de antileklaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat doet mij denken aan een gebeurtenis van vele jaren geleden. Ik reed met mijn Optima Condor in een flinke schroef, en merkte dat pas toen het al te laat was. Het ding had zichzelf flink door de kevlar laag heengevreten, en ik kreeg het ding er met m'n blote handen niet uit. Gelukkig had ik een fiets-multitool bij me, met daarop een schroevendraaier.

  BeantwoordenVerwijderen