22 februari 2009

Eerste ervaring met Garmin Colorado

Gisteren een eerste langere tocht gemaakt met m'n nieuwe Garmin Colorado. Thuis zette ik een route uit die mij naar Kinderdijk zou leiden. Omdat ik geen heen-en-weertje wilde rijden, programmeerde ik een verschillende heen- en terugroute. Dat gaat vrij eenvoudig. Geef simpelweg vijf waypoints aan (start, heen, eind, terug, en start), en de Garmin rekent aan de hand van de Onroute fietskaart een route uit die je hoofdzakelijk over fietspaden voert, en je weer bij huis aflevert.

Ik op pad. Op het moment dat ik vertrok (zaterdag ochtend om 11 uur), werd het centrum van Gorinchem geteisterd door carnaval. De Garmin wilde mij hier doorheen voeren, maar ik voelde er niets voor om onbedoeld mee te moeten doen met een carnavals-optocht. Dus maar even een omweg. De Garmin protesteert direkt, maar rekent al snel een nieuwe route uit. Bij sliedrecht lijdt het ding mij langs de dijk van de Merwede, maar ik kies liever het fietspad langs de A15. Lekker breed, stil, zonder bochten en hobbels. De mensen van Onroute denken hier anders over. Het fietspad staat wel op de Onroute kaart, maar loopt op het eind dood. Dit is natuurlijk niet zo, maar is waarschijnlijk een truukje geweest om te voorkomen dat de software gebruik gaat maken van het fietspad. De filosofie van Onroute is namelijk dat alleen mooie routes gevonden worden, en daar valt een fietspad langs een snelweg natuurlijk niet onder.

Bij Papendrecht heb ik weer een meningsverschil met het ding. Dwars door de stad loopt een mooi fietspad, gescheiden van de rijbaan. In eerste instantie wil ik dat ook wel volgen (ik ben de beroerdste niet). Maar nadat ik binnen 200 meter drie stoplichten gepasseerd ben is de maat vol. Ik zoek een andere route en steek de A15 over, ik wil langs deze snelweg richting het westen. Er ligt een fietspad, maar Onroute kent 'm niet. Het lijkt erop dat de software een chronische blinde vlek heeft wat fietspaden langs snelwegen betreft. Gelukkig heb ik naast de Onroute kaart ook nog de topografische kaart van Nederland in de Garmin zitten. Als ik deze kaart raadpleeg zie ik wel degelijk een route die mij in de gewenste richting zal leiden. Niet getreurd, dan maar even zonder Onroute.Eenmaal uit de 'blinde vlek' vindt de software weer een geschikte route en kan ik mijn weg gegidst vervolgen. Bij Kinderdijk is het rustig, en komt de zon net door. Ik maak een foto van m'n fiets bij de molens en verorber een stuk chocolade. Daarna gaat het verder, via een route die mij de polder terug naar huis zal leiden. Hier is Onroute gelukkiger een stuk standvastiger. De weg die voor mij berekend is, ken ik voor een groot deel omdat ik deze al eerder gereden heb. Mooie route, en nog snel ook. Bij Gorinchem ontwijk ik de papier-maché colonne weer.

De eerste indruk van de Onroute kaart is goed, maar je moet er niet mee langs snelwegen willen rijden. Verder is de zichtbaarheid van het scherm prima, ook in het volle zonlicht.

5 opmerkingen:

 1. Ik kan me zo voorstellen dat voor Quest rijders Nederland zo langzamerhand te klein wordt...
  Gelukkig zijn er dan nog plaatsjes als: 'Groote Haar' bij je in de buurt hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ?? Groote Haar ?? Ken ik niet. Ligt dat bij mij in de buurt dan ??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat staat wel aangegeven op je kaartje ja, iets ten Noord-W langs je rode route...maar het kan ook wel 'n weg of laan of zo wezen (oude spelling in ieder geval).
  Niet zo hilarisch als 'Sexbierum' maar in de juist verkeerde context, ach.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Rob,
  Dag Rob,

  Ik heb zojuist jouw eerste ervaringen met de Garmin Colorado gelezen. Ik denk er zelf over om zoiets aan te schaffen samen met de Onroute fietskaart. Je hebt deze combinatie inmiddels een paar maanden, bevalt deze nog steeds goed?

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Mick,
  De combinatie bevalt zeker. Onlangs is er een update van de onroute kaarten geweest die een en ander nog mooier maken (er worden bijvoorbeeld kleuren gegeven aan voorkeurspaden)

  BeantwoordenVerwijderen