19 januari 2007

Toeter !

Tot voor kort bereed ik het asfalt met als enig wapen tegen m'n mede weggebruikers een stel koplampen en een bescheiden fietsbel. De doorgewinterde Velomobilist weet dat dat niet genoeg is. Koplampen hebben alleen effect bij direkt visueel contact, en de fietsbel wordt in de regel pas gehoord als de doelgroep al bijna aangereden is.

Nu heb ik mijn Velomobiel in Dronten al laten voorzien van een toeter, maar omdat ik de electra zelf geregeld wilde hebben was deze nog niet aangesloten. Tot aan nu dus....

Ik was al een tijd bezig met het vinden van de juiste plek voor de schakelaar, en kwam uiteindelijk bij het stuur uit. Dan ben ik in noodsituaties meestal snel genoeg om mijn (meestal ingeblikte) mede weggebruikers van m'n aanwezigheid op de hoogte te stellen. Aangezien ik met m'n rechterhand schakel, gaat de knop naar de linkerkand van het stuur, aan het uiteinde van de linker handgreep.

De schakelaar bouw ik in in een aluminium buis van 20mm. Stevig tape eromheen, en de schakelaar zit zo vast als een huis. Ik boor een gaatje in het stuur, zodat ik het buisje met een schroef kan vastzetten. Het zwarte schuim van de handgreep erover, en je ziet er niets meer van.

Ik had het plan om de draadjes van de schakelaar door de buizen van het stuur te geleiden, maar zo eenvoudig gaat dat niet. De twee buizen die het T-stuk van het stuur vormen hebben geen open verbinding met elkaar. Die moet ik dus maar zelf gaan maken. Met een boor breng ik een klein gaatje in het stuur aan, groot genoeg om de draadjes door te laten. Het stuur gaat los. Ik prik een lang stuk ijzerdraad door het stuur met de bedoeling om de twee draadjes door de buis te trekken.

Na flink wat gepiel lukt het. Met een brandertje soldeer ik de draadjes vast. Hup het stuur er weer op, het buisje met de schakelaar vast gezet en testen. Ik schrik mij het schompus als ik de knop indruk. De Quest staat in de garage, dus het geluid gaat niet zo gemakkelijk weg. Maar ik ben best tevreden met het resultaat.....

1 opmerking:

  1. Ha Rob,

    In mijn Alleweder had ik ook een claxonschakelaar in het stuur ingebouwd. Dat stelde geen moer voor; gewoon een ronde schakelaar gekocht die erin paste. Ik hoefde alleen een heel klein stukje plastic weg te snijden; een stukje wat normaal ervoor moet zorgen dat de ronde knop niet kan draaien in de behuizing waarin hij gebouwd wordt.

    http://members.home.nl/ligfietsen/projecten/allewederalgemeen/alleweder3.jpg

    Links een schakelaar voor de richtingaanwijzers, rechts voor de claxon.

    BeantwoordenVerwijderen