12 december 2006

Uit m'n dak

In voorgaande blogs schreef ik wel eens dat m'n Quest tijdens het fietsen bij harde zijwind nogal eens uit z'n dak wilde gaan. Het Versatile dakje trok zich dan plotseling los van de grote-smurfenmuts. Ik was er gelukkig steeds snel genoeg bij om dat ding op te vangen, maar echt ontspannen fietst dat niet.

Tijdens het rijden zat ik al te epibreren over een oplossing (daar heb je in die ontspannen houding alle tijd voor). De meest direkte oplossing was natuurlijk het aanbrengen van nog meer klittenband op de muts, maar daar zag ik niet zoveel heil in. Goed, het duurt dan iets langer voor de zooi loswaait, maar het gebeurt toch. En bovendien oogt dat niet echt, al dat klittenband.

Wat mij beter leek was het aanbrengen van twee klittenband-scheerlijnen aan de binnenkant van het dakje, en deze lijnen aan de bestaande klittenband plakkers onder de rand te bevestigen. Ik experimenteren. Ik bevestigde twee plakstroken klittenband aan de onderkant van het dakje en zette daarna de scheerlijnen erop. Ik in een winderig weekend (Winderig Weekend een, ofwel WW1) naar buiten. De klittenband aan de onderkant van het dakje was helaas niet opgewassen tegen de windkracht. Ik moest daar dus een sterkere verbinding hebben.

Ik stuurde Ymte een mail met het vriendelijke verzoek mij nog wat drukknopjes te leveren van hetzelfde type als waar het ruitje mee is vast gezet. De knopjes werden (uiteraard) snel geleverd en ik kon aan de slag. Gaatje in het dakje geslagen, knopje erdoor, klittenband eraan en wachten op Winderig Weekend 2 (WW2). Helaas was de wind in WW2 niet zo sterk als in WW1, maar ik kreeg een goede indruk toen de fiets op de dijk plotseling van de zijkant een flinke windvlaag te pakken kreeg. Het dakje gaf geen krimp.

Helemaal zeker ben ik nog niet, dus is het wachten op WW3.

Hiernaast: de onderkant van het dakje, met de strips.


Het dakje op de Quest. De bandjes gaan naar de standaard klittenband onder de rand.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem13:17

  Dat ziet er weer goed uit.
  Afgelopen weekend heb ik nog met de noodoplossing rondgefietst: een pakbandje van Bever wat ik normaal gebruik om grotere dingen aan mijn gewone fiets te knopen om het dakje geslagen en gewoon op het uiteinde gaan zitten.
  Dat werkt als een speer, maar na een stuk over de dijk te hebben gefietst met zijwind kon ik de werking van het zo ontstane zeiltje toch niet echt appreciëren. Het dakje wrong zich in dusdanige bochten dat er van lekker fietsen geen sprake meer was en de aluminium buisjes wrongen zich in dusdanig vreemde standen dat ik me zorgen begon te maken.
  Mijn eindconclusie is dat net dakje bij zware windstoten niet te gebruiken is.

  Gelukkig is demontage erg makkelijk en is er voldoende plaats voor dakje en de buisjes in de quest (weet niet of dit bij de 26" Quest ook zo is). Met om het raampje een stuk dunne sntislip mat voorkom ik dat er tijdens vervoer krassen op komen.

  Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem17:21

  Hoi Rob,

  Ik las in je archief dat jij voor je K2 LED's montageplaatjes en lenzen gekocht hebt bij iemand via eBay. Nu vroeg ik me af of je mij dat door kon geven, eventueel via kloossjepukje@gmail.com
  Ik ben van plan om mijn verlichting nog eens grondig na te kijken, deze werkt niet meer naar behoren. Ik heb nu een 3 W Luxeon LED van Conrad op mn FAW zitten, maar sinds ik de sloot in gewaaid ben werkt deze niet meer goed.
  Alvast bedankt.

  mvgr, Koos

  BeantwoordenVerwijderen