27 december 2005

Meten is weten

Zoals ik al eerder zei, ik wil 12V accus in m'n fiets gaan gebruiken. Zo'n accu levert natuurlijk niet altijd precies 12V, dit zakt als de accu leeg gaat raken. Om te voorkomen dat ik dan ineens in het donker kom te staan wil ik eerst weten wat die Microcon voeding doet bij verschillende spanningen en met meerdere LEDs. De voeding kan bij 12V vijf rode LEDs van 30mA (in serieschakeling) voeden. Een LED is nogal gevoelig voor de stroomsterkte die er doorheen gaat, de spanning kan 'm wat minder schelen. De Microcon zorgt ervoor dat bij een variabele spanning de stroomsterkte constant op 30mA blijft. Met spanningsmeter en variabele voeding bouw ik een testopstelling. Deze gegevens pletter ik in een excel sheet en maak er een mooi grafiekje van:Het is duidelijk dat er gelijk een aantal configuraties uitvallen; vijf LEDs is eigenlijk alleen te gebruiken als de spanning constant op 12V blijft. Vier LEDs gaat nog net, en met drie LEDs heb je bij een accuspanning van 7,5V nog goed licht. Met één LED gaat de regelaar bij 12V raar doen, en brandt de LED veel te fel, dat houdt ie niet lang vol. De keuze van het aantal LEDs hangt ook af van het type accu dat eraan gaat hangen NiMH accu's zijn vrij flexibel in gebruik, maar Li-Ion en helemaal Li-Polymer accu's mogen in een 11,1V configuratie niet verder ontladen worden dan 9V. En omdat ik nog niet weet wat voor'n accu's ik ga gebruiken..... hou ik het even op 2 of 3 LEDs per Microcon voeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten