23 december 2005

Even iets anders.

De kap van het achterlicht is nu af, maar daarmee ben ik er nog niet. Ik zal de kap ook nog moeten voorzien van LEDs en electronica, en ik moet het hele spul ook nog waterdicht op de fiets kunnen monteren. Om met het eerste te beginnen: de verlichting. In deze tijd gaat men natuurlijk niet rommelen met gloeilampjes, maar gebruikt men LEDs. Nu zijn die in vele soorten en maten te verkrijgen, dus dat is geen probleem. Wat wel een probleem is, is de voeding. Ik ben van plan op een of twee 12V accu's in mijn Quest te gaan gebruiken, en daar houdt de gemiddelde LED niet van. Die voelt zich pas happy bij een voltage van tussen de 2 en 3V. Nu kan je dit voltage wel omlaag brengen door weerstanden te gebruiken, maar dat is weer niet zo zuinig in accu-verbruik. In fietswinkels word je doodgegooid met fietsverlichting. Deze werken allemaal met spanningen tussen de 3 en 6 volt, en dit doen ze nog energiezuinig ook. Deze lampen maken gebruik van slimme electronische schakelingen. Zo'n slimme schakeling wil ik ook. Weer zoek ik mijn toevlucht op internet. Ik vind genoeg over LEDs, maar slimme schakelingen vind ik niet. Wel her en der wat verouderde prints, waarvan de onderdelen niet meer te krijgen zijn. Uiteindelijk vind ik in Duitsland een bedrijf dat behalve een hele hoop LEDs ook voedingen voor LEDs verkoopt. Het heet Dotlight en na enig zoeken vind ik de juiste voeding. Het kleinood luistert naar de naam Microcon DC30 en kan vijf rode LED's bij een spanning van 12V voeden. Dat ziet er goed uit. Het ding kost maar €2,49. Omdat ik ook nog een remlicht in het achterlicht wil monteren en ik niet weet wat ik er verder mee ga doen, bestel ik er zes. Ook bestel ik wat High Brightness (rode) leds. Verder heb ik nog even verlekkerd over de site gedwaald, ze hebben een hoop mooie spullen, en vooral een hoop mooie accesoires. Hier kom ik nog eens terug....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten