17 december 2023

Nieuwe haakjes !

Al geruime tijd reed ik rond met lubberende elastieken. En dan bedoel ik niet de elastieken van mijn onderbroek, maar van m'n DF dakje. Nu is dat niet zo'n onoverkomelijk probleem, maar het had wel twee kleine nadelen. Punt een was dat het dakje tijdens het rijden constant naar rechts hobbelde, omdat het ene elastiek wat meer lubberde dan het andere. Punt twee was iets ernstiger: het overkwam mij wel eens dat door een rukwind het linker elastiek plotseling losschoot. Het dakje bleef in de meeste gevallen gelukkig wel op z'n plaats, maar het rijdt niet echt ontspannen.

Afgelopen herfst heb ik dus bij Intercitybike twee mooie nieuwe elastieken besteld. Oude eraf, nieuwe erop en rijden maar. De nieuwe zaten wel erg strak, maar daardoor bleef het dakje ook tijdens rukwinden fijn op z'n plaats. Echter, toen halverwege oktober het natte seizoen begon, begon bij mij de ellende. Tijdens het fietsen wilden de elastiekjes plotseling ineens losschieten. En omdat de elastieken zoals gezegd nogal strak stonden, gebeurde dat losschieten nogal gewelddadig. Ik was dan in het half duister vroeg in de ochtend de polders aan het verkennen, en plotseling schoten met een luide dreun beide elastieken los. Gelukkig was ik in alle gevallen snel genoeg om het dakje te grijpen voordat het in een sloot verdween, maar echt prettig fietste dit niet. Bijkomend probleem was dan ook nog dat de carbon haakjes tijdens de rit steeds minder grip kregen, totdat ze helemaal niet meer werkten.

Tijd voor een oplossing dus . De oude haakjes los gehaald en eens goed bekeken. Ze waren nog doorweekt van de laatste rit, en ik voelde al gelijk wat het probleem was. Beide haakjes zijn carbon strookjes geïmpregneerd met (waarschijnlijk) epoxy hars. Deze combinatie is vrij stijf, behalve wanneer de haakjes nat zijn. Er zat dus behoorlijk wat beweging in de vochtige onderdelen.


 De computer erbij gehaald en eigenhandig twee nieuwe haakjes ontworpen:

In de slicer ermee:

 

.. en dan vervolgens 3D printen en opknopen.
Eindelijk. Het dakje zit nu tijdens het rijden storm- en muurvast.

 

4 opmerkingen:

 1. Netjes Rob! Ik heb zelf ook dergelijke haakjes, maar die zijn van metaal, heb ik op het werk gemaakt. De klittenbanden waarmee de kap van de QV sluit werkten na een paar jaar niet meer, en bevielen me toch al niet zo, dus die oplossing met elastieken en haken leek me ideaal, en is dat ook gebleken tot nu toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem13:00

  Ik heb zoiets gemaakt met materiaal van kanowinkel Arjan Bloem. Set Ruksport haakjes (6 euro) en LA 84 elastiek koord 5mm 1 euro de meter. Dan heb je ook een elastiek koord met haakjes werkt perfect.Te zien op hun site onder Diversen - Onderdelen. Ik gebruik het bij een Strada met flevomobiel dakje. Ik weet niet hoe dik de rand is waar de haakjes aan vast moeten haken bij nieuwere velomobielen maar als dat het zelfde is als bij een Strada is het ook een oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ''Allemagies!'' -zou Bassie zeggen. En Edgar ''Tjezus!''?

  BeantwoordenVerwijderen