20 juli 2021

Hoog water

Met de zware neerslag van de laatste weken in het achterhoofd had ik het plan opgevat om dit weekend eens naar de Biesbosch te fietsen. Dit ligt bij mij om de hoek. Wat die neerslag betreft heeft Gorinchem de dans netjes ontsprongen. De ene keer werden we op een haar na gemist door zware buien vanuit het oosten, dan was het het zuiden waar de meeste neerslag  viel. In Gorinchem bleef de regen beperkt tot wat langdurige druil regen, met af en toe een nattere uitschieter.

Toen ik op zaterdag ochtend over de Merwede brug fietste, zag ik al wel dat het water daar een halve meter hoger stond dan normaal. Eenmaal in de Biesbosch stond het water echter een halve meter lager. Ik wist dat en en vloed hier nog redelijk vrij spel had, maar vandaag viel dit extra op. 

De zon en wolken boven de Biesbosch

Zaterdag ochtend langs de Merwede naar Zaltbommel gefietst. Het water stond alweer een stuk hoger, en begon aan de dijken te knabbelen. Normaal gesproken zie je dit alleen in de winter, en dan zijn de bomen kaal en het gras een stuk minder groen. Nu is dit een vreemd gezicht.
Bij Zaltbommel stroomde het water over de zomerdijken, en even verderop stond een groepje ooievaars wurmen uit het de ondergelopen weilanden te hengelen, terwijl de koeien al grazend een droger heenkomen zochten.De weg naar de pont van Brakel was onder gelopen. Vandaag (dinsdag) staat het water volgens berichten op z'n hoogst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten