30 september 2020

Arduino project DF: de stuurschakeling, deel 1

 

De afgelopen dagen druk doende geweest met het ontwerpen van de stuurschakeling voor de DF. Ik wil alle toeters en bellen die nu aan de linkerzijde op de wielkast zitten, verhuizen naar het stuur. Naast de standaard schakelaars (groot licht, klein licht en richting aanwijzer), wil ik ook nog ruimte hebben voor het oled scherm. Want dat wordt zo meteen het dashboard van de fiets. De tweestanden schakelaar van de DF voor het groot- en klein licht wordt een draaischakelaar. Verder moet er nog een aan/uit schakelaar komen voor de Arduino, en uiteraard een schakelaar voor de richting aanwijzer. Dit alles bouw ik met mijn eigen 3D printer.

De eerste ruwe schets zag er als volgt uit..

 ... niet echt sexy dus, maar de basis elementen zijn al aanwezig. In het tweede ontwerp heb ik het oled scherm naar rechts verhuist en wat schuiner gezet. De hoeken heb ik afgerond. Dit ontwerp had nadat ik het geprint en op het stuur gemonteerd had, nogal wat nadelen. De montage met tie-wraps was niet echt lekker, en ik kon alleen wat van het oled scherm zien door het stuur omlaag te drukken. Niet echt ergonomisch dus.

In het derde ontwerp heb ik de hele bups óp de stuurbuis laten rusten in plaats van erover heen. Verder heb ik het oled scherm wat omhoog laten komen. Omdat houder van de richtingaanwijzer nu in botsing zou komen met de remhendel,  moest ik ook dit gedeelte van het ontwerp aanpassen.

De zichtbaarheid van het scherm was al een stuk beter, maar het was nog niet ideaal...

... dus maar weer naar de tekentafel. Het oled scherm moest dus nog wat meer omhoog. Hierdoor kreeg ik ineens wat meer ruimte om de schakelaar voor de binnenverlichting in te bouwen.

De (blauwe) draaischakelaar voor de verlichting kent drie standen (geen licht, klein licht en groot licht). Maar zo'n beetje elke draaischakelaar heeft zo gemiddeld 12 standen. Ik houd er dus nog 9 over. Om het bedieningsgemak te verhogen heb ik een stop op de knop en het huis van de schakeldoos geprint. Verder zit er nu een mooi beugeltje bij om een en ander op de stuurbuis vast te klemmen. Dat werkt beter dan tie-wraps.


Hier is de printer aan het werk om het laatste ontwerp in PLA te printen.

Het prototype met de schakelaars en het oled scherm.De achterkant laat ik gewoon open. Dat vergemakkelijkt straks de montage van de draden, en (regen) water zal hier niet snel een probleem vormen.

Nu eerst maar even in de fiets monteren en kijken of dit voldoet.


6 opmerkingen:

 1. Hier kijk ik met belangstelling naar.
  Wat ga je op het schermpje laten zien?

  Lang, lang geleden heb ik ook de bediening van licht en zo naar het stuur verhuisd. Mijn oplossing was in het stuur, niet erop. De terugmelding was met een stel leds in een oud koplampje op de linker wielkast.
  https://nixin.nl/2005/04/15/subtiele-schakelaars/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei ! Dat ziet er wel erg strak uit ! Op het schermpje komen onder andere het niveau van de accu's, de standen van de lichten en de knipperlichten, en de temperatuur.

   Verwijderen
  2. Als je nog wat pinnetjes vrij hebt zou je ook de snelheid en het toerental kunnen laten zien.
   Ik heb een keer een snelheidsmeter gemaakt met een arduino en een 7-segment-ledblokje. De impulsjes kwamen van een fietscomputer uit de rommeldoos.
   De draadjes op het ledblokje braken heel snel dus dat doet het niet meer. Hij kon heel hard, boven 100 km/u (gemeten met het magneetje op een boormachine, was leuk) maar ging dus niet lang mee.

   Verwijderen
  3. Dat heb ik ooit ook eens gehad in de Quest. Maar dat ging net zoals bij jou niet er lang mee.

   Verwijderen
 2. Alles op het stuur is fijn, maar wat ik nog het meest mis in de standaard uitrusting is een grootlicht seinknop, bijvoorbeeld om iemand voor te laten gaan of te waarschuwen. Dat is toch niet zo makkelijk met de draaischakelaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt geloof ik wel mee. De draaiknop die ik geprint heb is naar verhouding vrij groot. Er is niet zoveel kracht nodig om te schakelen. Maar ik ben het met je eens dat een speciale knipper schakelaar prettiger zou zijn.

   Verwijderen