21 april 2019

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Een week geleden had ik het plan opgevat om de bloeiende appelbomen in de Betuwe eens te gaan bekijken. Een leuk ritje langs de dijken van de Linge, met mooie pittoreske boerderijtjes links en rechts langs de dijk. Helaas was het weer weer een spelbreker. Het was niet alleen somber, maar ook nog erg koud. Sterker nog: het vroor. De appelboeren hadden de sprinklers aangezet om de prille appelbloesems te beschermen tegen vorstschade.

Nu is een beetje ijs op een appelbloesem natuurlijk zeer fotogeniek, maar ik was zo dom geweest om met een bijna lege accu in mijn fototoestel op pad te gaan, en deze gaf er na een paar sombere plaatjes de brui aan. Van die foto's kwam dus niet veel terecht, maar er viel niet veel te fotograferen, want van ijs op bloemen was bij dit sombere weer niets te zien.

Heel anders was het vandaag. Niet alleen was het op deze eerste paasdag 20 ℃ warmer dan een week geleden, maar stond het 'milieu' volop in bloei. Ik dus de fiets in, met dit keer een volle accu. De appelbloesems in de boomgaarden waren jammer genoeg al uitgebloeid, maar ik wist dat er bij de Mariënwaerdt achter Beesd nog een dijkje moest zijn waar wat grote appelbomen langs de kant van de weg stonden, en misschien waren die oudjes wat trager met bloeien dan de jeugdige uitslovers bij de kwekers.

En ja, ik had mazzel. De dames stonden nog in volle bloei en hadden zo te zien geen last gehad van de kou van een week geleden. En omdat ik (uiteraard) vroeg was, had ik het rijk alleen.

Het weer een week geleden, met rijp op de daken

Bomenrij bij het Lingebos

Uitslover in bloei

De toegangsweg van de Mariënwaerdt

In de Mariënwaerdt

Bloeiende appeldijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten