Voor alle lampjes die mijn fiets sieren, heb ik zoals eerder geschreven eveneens mijn 3D printer ingezet. Rond m'n koplampen zit een ringled die als oranje knipperlicht functioneert, en verder heb ik nog ledstrips aan de zijkant (vier stuks) en drie ringleds aan de achterkant. Dit zijn twee knipperlichten en een gewoon rood achterlicht.
De grootste uitdaging bij deze verlichting was het waterdicht maken. Dit is voor de koplampen natuurlijk geen probleem, omdat die veilig achter glas zitten. Het achterlicht heb ik met siliconenkit ook redelijk dicht gekregen, tenminste, dat hoop ik. De knipperlichten aan de zijkant zitten achter een perspex glaasje, dat verder los in de 3D geprinte behuizing zit. Ik wilde hier niet aan de gang met siliconen, omdat de constructie dermate klein is, dat dit alleen maar uitmondt in geknoei met lijm.
Om de leds toch een beetje tegen de elementen te beschermen, heb ik ze ingesprayed met de PCB plastic spray. Daarna kan alles dan eindelijk op de fiets:
M'n retro-bruine schakelkastje zit veilig in het interieur. Rechtsboven de indicatoren voor de twee LiPo accu's waar ik mee rond pendel, met daartussen de pijl die aangeeft welke accu op dit moment in gebruik is. De drie iconen onderaan in het scherm geven de status aan van de koplampen, de zijlichten en de 'zuinige' verlichtings stand. Het woord zuinige staat hier tussen aanhalingstekens, omdat deze stand allesbehalve zuinig is. Elke led bestaat uit drie afzonderlijke leds die elk 20mA trekken. De twee ringleds rond de koplampen tellen 8 leds. Dan wordt 20x3x8x2 bijna 1A, en dat alleen maar voor de voorlichten. Hier zal ik in de praktijk dus weinig gebruik van maken.
Hierboven het achterlicht met de twee richting aanwijzers. Hier niets over te klagen, maar aan het ontwerp wil ik in het komende jaar nog wel wat veranderen.
De richting aanwijzer. Hopelijk is deze waterdicht, de toekomst zal het leren. Ook hier wil ik het komend jaar nog wel wat aan wijzigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten