16 mei 2013

Racefietsers

Afgelopen zondag een lekker lang ritje gemaakt via de Moerdijkbrug. Het was droog en winderig. Die wind kwam uit het westen, en omdat ik liever op de terugweg de wind in de rug heb dan op de heenweg, viel mijn keuze op deze brug. Vandaar dus.

De winter is nu definitief voorbij. Naast de planten en de bomen kruipen nu ook de racefietsers uit hun schulp. Ik passeer er enkele als ik richting moerdijkbrug fiets. Soms zijn ze nog een beetje traag van de winterstop, maar met frisse gesmeerde fietsen.

Het is stil....

Verder is het stil. Geen auto's en motoren. Heerlijk. Eenmaal over de Moerdijkbrug wordt het een stuk drukker. Ik zit in m'n fiets een reep te verorberen als net een peloton van ongeveer 30 racefietsers voorbij komt. Nadat ik het laatste stuk chocola naar binnen het gewerkt besluit ik maar eens om de achtervolging in te zetten. Omdat ze de wind in de rug hebben, hebben ze de gang er goed in, dus ik moet even fietsen om aan te haken. De snelheid ligt rond de veertig kilometer per uur.

Nadat we het dorp Lage Zwaluwe gepasseerd hebben besluit ik de hele zooi maar eens te passeren. Ik heb nog wel een paar tandjes op mijn versnelling over, dus dat moet makkelijk kunnen. Terwijl ik de colonne met 50 km/h passeer hoor ik er een roepen: "pas op, elektrische fiets !". Eigenaardig. Zo'n man ziet mij toch trappen ? Een kind weet dat je met een elektrische fiets geen trapondersteuning hebt bij snelheden boven de 25 km/h. Is het dommigheid of fietsnijd dat zoiets geroepen wordt ?

In zekere zin heeft de fietser natuurlijk gelijk; er zit relatief veel elektriek in mijn fiets, deze wordt echter niet gebruikt om mijn fiets aan te drijven. Het valt mij op dat er wel meer domme of onvriendelijke dingen geroepen worden vanuit een colonne racefietsers, in ieder geval is het IQ van zo'n groep fietsers omgekeerd evenredig met het aantal deelnemers van zo'n colonne. In mijn theorie is het als volgt:

1 racefietser: leuk. Wil nog wel eens een praatje met je aanknopen. Is meestal geinteresserd in de techniek. Probeert bijna nooit om aan te haken als je passeert. Vindt het allemaal wel goed zo.
2-4 racefietsers: nog leuker, qua Rissen dan. Is meestal een groepje vrienden dat gezellig aan het racen is. Willen elkaar nog eens opjutten als je passeert. Verliezen natuurlijk altijd.
5- en meer: Hoe groter de groep, hoe groter het aso-gehalte. Leuk om in te halen, maar daar blijft het dan ook bij.

Rondom de Bieschbosch


6 opmerkingen:

 1. Electrische fiets? Wat een belediging. lol. Zoveel mensen die denken dat er een motor in onze fietsen zit omdat we hard kunnen fietsen, toch bijzonder. De kroon spande toch wel iemand die een keer vroeg of ie op zonnepanelen liep. Waar die dan moeten liggen is me nog altijd een raadsel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Rob,
  Je trapt wel op sommige zielen maar ik ben het helemaal met je eens, hoe groter de groep des te ongelukkiger de uitdrukkingen die ze gebruiken, de goeie niet inbegrepen.

  gr.Pé

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uitzonderingen zijn er ook.
  Of het nou vorig jaar of het jaar daarvoor was, ik weet het niet meer maar toen trof ik een horde van een stuk of 10 racefietsers. Maar dat was een aangenaam stel die ook wel een positief praatje wilden aanknopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het valt me op dat men niet kijkt als ik met de racekap op uit tegengestelde richting kom..
  Ik denk we zijn met onze hobby bezig,de ander ziet een bedreiging,oneerlijke concurrentie?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor de inspiratie..http://brandweerquest.blogspot.nl/2013/05/heilige-christoffel.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Brandweerquest: Leuk stukje !! Gelachen !!!

  BeantwoordenVerwijderen