19 november 2005

Gieten

De volgende stap van het achterlicht project is het maken van een gietmal voor het massieve basismodel. Om de Quest-mal heb ik van dik karton een bakje gemaakt. Daarin heb ik de gipsen lamp geplaatst. Het karton heb ik met breed plakband volgeplakt, zodat het silicone zometeen makkelijker los komt. Eerst weeg ik de hoofdcomponent af; een flinke hoeveelheid silicone. Het gewicht is volgens Polyservice ongeveer gelijk aan water, dus kan ik makkelijk berekenen hoeveel ik moet afwegen als ik het volume van de gietbak weet (natuurkunde 1e klas MAVO niveau). Het spul heeft een vreemde consistentie; het is stroperig, maar als je het even z'n gang laat gaan kruipt het overal tussen en is het dun als water. Wanneer ik de harder eraan toevoeg zakt de viscositeit even heel snel. Polyservice raadt aan om de te gieten vorm van tevoren in te smeren met de siliconen, om luchtbelletjes aan het oppervlak van het te gieten figuur tegen te gaan. Daarna giet ik de hele bak vol. Na een paar uur wordt de massa stijf, en na 24 uur kan ik m'n gipsen lamp uit de mal halen. Deze mal ga ik gebruiken voor het maken van de eindversie van de gipsen lamp.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten