03 april 2022

IJs in de boomgaarden

Een maand lang geen foto's gepost. Weliswaar wel regelmatig gefietst, en onderweg wat foto's gemaakt, maar die plaatjes kwamen niet door de ballotagecommissie. De voorzitter van die commissie ben ik zelf en is nogal een zeikerd. In maart hebben wij natuurlijk veel mooie en zonnige dagen gekend. Maar er zat te weinig stof in de lucht, en die stof zorgt voor mooie rode luchten wanneer de zon op komt. De afgelopen maand was het maar tien minuten mooi rood aan de hemel, en daarna was het afgelopen met de pret.

Dit was dit weekend niet veel anders. Daar komt nog bij dat ik nog niet helemaal over geschakeld ben naar de zomertijd, en ik dus pas wakker werd toen de zon al op was. Gisteren was ik nog net op tijd voor een mooi plaatje van de Oudendijkse molen aan het riviertje de Giessen.


Het was koud en het vroor een beetje. En dat deed het ook vandaag. Ik was te laat voor een zonsopkomst bij Kinderdijk, maar ben er toch naar toe gefietst. Tijd niet gedaan.

En zo reed ik onderweg langs fruitteler van Os. Om vorstschade te voorkomen was hij bezig zijn boomgaarden te besproeien. En zo werd het tijdens de eerste dagen van de lente toch nog ineens winter.Rijdend over het fietspad langs het kanaal Achterwaterschap zie ik vreemde eendjes in het water dobberen. Grijs met zwarte snavels, het vrouwtje meer lijkend op een gewone eend. Een foto maken zit er niet in, want ze vliegen al op wanneer ik langs kom rijden. Een zoektocht later op 'welke vogel is dit' leert mij dat dit krakeenden waren. Weer wat geleerd. Even verderop zit een buizerd op een hek, met op armlengte een haas in het gras. De haas weet dat hij te groot is voor de buizerd, en dat weet de buizerd ook. Samen kijken zij toe hoe ik verder richting Kinderdijk bolder.

Bij Kinderdijk aangekomen is het er doodstil. Het vriest nog licht, maar er staat geen wind, en de zon is zelfs een beetje warm. 1 opmerking: