17 juni 2018

Kreeft op het menu.


Vandaag (zondag) een ritje gemaakt naar Kinderdijk. Omdat het weer abominabel was, had ik geen zin in een langer ritje, vandaar dus. Na een winderige rit kwam ik rond een uur of negen bij de molens aan. Het was er stil. Op dit vroege uur moeten de bussen met toeristen nog komen, en de fotografen komen alleen voor de opkomende zon, en daar moet je rond deze tijd om toch ruim voor zessen je nest voor uit. Ik heb de molens dus voor mijzelf en de enkele plaatselijke bewoner die haar hond uit laat. Na wat foto's van het bewolkte landschap ga ik weer verder.

Op de terugweg door de polders zie ik een flinke mantelmeeuw een duikvlucht in een sloot doen. Hij trekt iets tussen de waterplanten vandaan, maar laat twintig meter voor mij op het asfalt vallen, om er vervolgens vandoor te gaan. Ik stop om het slachtoffer van deze actie te bekijken. Het is een flinke rivierkreeft die op het asfalt naar mij ligt te zwaaien. Voorzichtig pak ik het schaaldier op en breng het terug naar zijn habitat.

Pas thuis lees ik dat die dieren in Nederland als een lekkernij worden beschouwd en een plaag aan het worden zijn, en dat behalve de mens, alleen reigers tot zijn natuurlijke vijand behoren. Meeuwen hebben dit jaar deze lekkernij kennelijk ook op het menu gezet.2 opmerkingen:

 1. Mooie foto's weer Rob! En dan denk je een goede daad verricht te hebben, had je het beest net zo goed kunnen laten liggen, dan had die meeuw vast teruggekomen om aan de feestdis te beginnen..........Maar goed, als je er zelf een goed gevoel bij had op dat moment is het zo ook prima! Niet mijn soort lekkernij, schaaldieren, mossels gaat nog wel, maar dat gepruts aan garnalen en aanverwante familieleden is aan mij niet besteed.......Ieder z'n meug!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is een schaaldier dat ik buitengewoon lekker vind: St. Jacobsschelpen!

  En Rob, heb je als fotograaf al kennis gemaakt met Luminar 2018?

  Groet,
  Wijnandt

  BeantwoordenVerwijderen